Starka uppgångar på Asienbörserna

På onsdagen var det huvudsakligen uppgångar på Asienbörserna efter ytterligare ekonomiska lättnader medan marknaden även stod inför en återhämtning efter den senaste tidens branta fall.
Starka uppgångar på Asienbörserna - pil-asien-upp-affarsvarlden-700_binary_6853001.png

Kinas centralbank för diskussioner om att sänka räntan som banker betalar på insättningar för första gången sedan 2015. Åtgärden skulle vara ett försök att hjälpa bankerna att dryga ut vinsterna då de är utvalda att bidra till att få fart på den ekonomiska återhämtningen efter coronavirusutbrottet.

Rusningen på USA-börserna om över 11 procent på tisdagen bidrog även till det muntrare humöret. Som grädde på moset har USA:s senat och Trump-administrationen under onsdagsmorgonen preliminärt nått en överenskommelse om en stimulansplan omfattande 2.000 miljarder dollar.

Japanska Nikkei 225 avancerade kraftigast i regionen med över 8 procent. Inom indexet stack klädbolaget Fast Retailing ut som avancerade över 7 procent. Sektorsvis gick fastighetsbolag och stålbolag starkast.

Det bredare Topix-indexet var samtidigt upp 5 procent.

I Fastlandskina steg Shenzen 2,6 procent medan Shanghai var upp 2,2 procent.

I Hongkong avancerade Hang Seng-indexet omkring 3 procent medan det Australiens S&P/ASX 200 var upp 5,5 procent.

”VIX-indexet, som mäter marknadens volatilitet, förhåller sig på en hög nivå vilket indikerar på en fortsatt underliggande försiktighet bland investerare i samband med att coronavirusspridningen fortsätter stiga med över 400.000 smittade globalt”, sade ekonomen Zhu Huani på Mizuho Bank till CNBC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.