Svagt uppåt i Europa

2016-01-18 11:00 Affärsvärlden SIX

De ledande Europabörserna handlas till omkring nollan på måndagen med tillväxtoro fortsatt i fokus. Bankerna utvecklas svagt, medan energisektorn stiger. Amerikanska börsen håller stängt i dag.

Oljepriset har i dag fallit till sin lägsta nivå sedan 2003 efter att EU:s och USA:s sanktioner mot Iran har släppts under helgen sedan Iran uppfyllt sina delar av kärnenergiavtalet som slöts i somras. Brentoljan handlas vid lunchtid till omkring 28,69 dollar per fat efter att tidigare i dag ha handlats till 28,00 dollar.

Energisektorn tillhörde dock vinnarna på börsen med en sektoruppgång på 1,1 procent.

De kinesiska börserna steg på måndagen. I veckan väntas bland annat BNP-siffror för fjärde kvartalet. Under helgen sade den kinesiska premiärministern Li Keqiang att den kinesisk ekonomin växte med nära 7 procent under 2015.

Kinesiska centralbanken har också infört nya regler för banker gällande offshore handeln i yuan i ett försök att bromsa spekulationer.

De italienska bankerna föll på bred front, vilket bidrog till att tynga banksektorn i S&P 600 som var ned 1,3 procent. Enligt Dow Jones Newswires tyngs sentimentet av oro för att konsolideringen i sektorn ska senareläggas i spåren av en svagare konjunktur.

Banca Monte di Paschi di Siena pekas ut som den bank som är i störst behov av att hitta en partner. Aktien har handelsstoppats på Milanobörsen efter ett fall på 12,9 procent. Även andra banker var stoppade.

På rekommendationsfronten har JP Morgan dragit upp rekommendationen på Antofagasta till övervikt från neutral. Aktien steg 1,2 procent.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS