Vinstfall väntas prägla rapportsäsongen

De stora börsbolagen på Wall Street har börjat rapportera resultat för årets första kvartal. Vinstfall väntas prägla rapportsäsongen. Ribban ligger högt när bolagen jämför sig med fjolårets kvartalsvinster.
Vinstfall väntas prägla rapportsäsongen - trader-wall-street-affarsvarlden-700_binary_6887702.png

Delta Air Lines, USA:s näst största flygbolag, tjuvstartade som vanligt lite före de andra. Bolaget slog förväntningarna med ett lyft för nettovinsten till 730 miljoner dollar.

Men den stora massan kvartalsrapporter som står för dörren väntas inte visa upp samma mönster. Ribban ligger nämligen högt efter fjolårets skattesänkningar, som lyfte vinsterna under 2018 års första kvartal med 20 procent. Det är detta kvartal man nu ska jämföra sig med.

Vinster äts upp

Till det kommer en marknad som för många bolag präglas av en försvagad konjunktur, nya tullar och högre lönekostnader. Därtill äts vinsterna upp av högre kostnader för såväl frakter som råvaror.

Analytiker i snitt räknar mot bakgrund av allt detta med att vinstmarginalerna för Wall Street-bolagen krymper med 1,1 procent i årstakt, rapporterar Reuters med hänvisning till analysföretaget Refinitiv. Och för börsbjässarna i S&P 500-index antas det bli vinstfall på 2,5 procent jämfört med året före, trots att intäkterna beräknas öka med 4,8 procent.

Något liknande, med fallande vinster trots försäljningslyft, har inte inträffat sedan tredje kvartalet 2008 när finanskrisen härjade som värst med investmentbanken Lehman Brothers kollaps. Och senaste kvartal då vinsterna på Wall Street sjönk under ett kvartal var 2016.

Efter Deltas tjuvstart följer rapporter från storbankerna JP Morgan Chase & Co och Wells Fargo & Co på fredag. I dessa rapporter hoppas marknaden få signaler om det blir några negativa effekter på bankerna av den nya mjukare penningpolitiska linjen från USA:s centralbank Federal Reserve.

Pressas av lägre oljepris

Bankerna gynnas av högre räntor och de har fått draghjälp av en åtstramande penningpolitisk linje från Fed sedan 2015, som dock verkar ha upphört nu.

Nästa vecka väntar rapporter från andra bankjättar på Wall Street, som Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup och Morgan Stanley.

Sammantaget väntas finansbranschens vinster under kvartalet krympa med 4 procent jämfört med året före, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till analysföretaget Factset.

Bland de stora förlorarna under rapportsäsongen antas energibolagen utmärka sig. Deras vinster pressas av ett lägre oljepris.

Samtidigt antas den starkare dollarn slå mot de stora multinationella börsbolagen på Wall Street. Det handlar om effekterna när intäkterna i andra valutor ska omvandlas till dollar i räkenskaperna. Sammantaget beräknas den negativa valutaeffekten till 2,4 procent under första kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.