SKF:s VD om satsningen på tåg: ”Vi har stora kunder i alla världsdelar”

Kullagerjätten SKF rapportrusar på börsen. Nu berättar VD:n Rickard Gustafson om tågsatsningen - och utmaningarna i Argentina som belastade Q4-resultatet negativt med 338 Mkr. "Just nu är Argentina ett höginflationsland, där vi prisjusterar många gånger i månaden och ibland varje vecka", säger han till Afv.
Rickard Gustafson är VD på kullagerjätten SKF.
Rickard Gustafson är VD på kullagerjätten SKF. Foto: Pressbild/SKF

Verkstadsbolaget SKF minskade nettoomsättningen med 3% i det fjärde kvartalet 2023 och landade på 24,4 mdr kronor. Det är också runt 2% lägre än analytikernas förväntningar på 25 mdr kronor.

Däremot kom det justerade rörelseresultatet in starkare under Q4 2023 och landade på 2,9 mdr kronor, jämfört med 2,5 mdr för samma period året innan. Analytikerna trodde på ett rörelseresultat om 2,7 mdr kronor.

Utdelningen föreslås höjas till 7,5 kronor per aktie. Börsen tog emot rapporten med ett leende och aktiekursen är i skrivande stund upp 6% och handlas nu kring 209 kronor.

Gör lager för tuff tågtrafik

I rapporten lyfte VD Rickard Gustafson fram två nya lanseringar som gjordes under fjärde kvartalet: robusta lager för järnvägsväxellådor och precisionslager.

”Tågsidan är ett globalt industrisegment för oss där vi har stora kunder i alla världsdelar. Vi har även kunder som driver godstrafik och fjärrtågstrafik men även kunder som driver mer urbantrafik, som tunnelbanor och spårvagnar”, säger Rickard Gustafson till Affärsvärlden.

Han fortsätter:

”De här lösningarna är för tyngre transporter i tuffa miljöer. Det går en del tåg i Arktis och genom öknar och andra tuffa miljöer som har stor påfrestning på framförallt hjullagren på tågsätten. Här har vi nya, mer hållbara, motståndskraftiga lösningar som våra kunder uppskattar och som gör att de får mindre underhåll, mindre oplanerat underhåll och därmed kan köra tågsätten längre”, säger SKF:s VD.

SKF har en stor bredd i sin tillverkning. Precisonslager är specifika, nischade lager som är tunna och avancerade för att tåla krafter som används i olika typer av robotar i specialindustrin.

“I rapporten lyfter vi fram precisionslagren eftersom de är en del vid tillverkning av litiumbatterier. Ett annat exempel är också det som sker inom halvledartekniker. Det är ett stort spann”, säger Rickard Gustafson.

Vid senaste rapporten kom beskedet att ni behåller flygverksamheten. Men nu nämner ni att ni fortsätter med er strategiska översyn. Hur ska det tolkas?

”Det är väldigt mycket taktiskt arbete där varje affärsområde aktivt jobbar med att försöka förbättra mixen i portföljen. I klarspråk betyder det att se till att vi fokuserar på olönsamma kunder och antingen gör det lönsamt eller lämnar affären”, säger han och fortsätter:

”Det fanns också en del mindre affärer som är inbakat i det vi kallar Aerospace, som är fina affärer i sig själva men där vi förmodligen inte är den bästa ägaren. Det är inte riktigt vår kärnaffär och har nu för avsikt att avyttra dessa och det arbetet pågår. Den dag vi kommer till ett skarpt läge, då kommer vi naturligtvis informera om det”, säger Rickard Gustafson.

Justeringar i Argentina

Något som stack ut i rapporten var den negativa påverkan verksamheten i Argentina har på rörelseresultatet. Som en följd av devalveringen av den argentinska peson har SKF fått en negativ påverkan på 338 Mkr på årsbasis.

”Just nu är Argentina ett höginflationsland, där vi prisjusterar många gånger i månaden och ibland varje vecka. Nästan varje dag så sker prisjusteringar för inflationen. Vad som hände, som är lite speciellt, är att efter presidentvalet valde Argentina att devalvera sin valuta med 50%. Enligt bokföringsreglerna, det som heter IFRS och som vi följer, så måste tidigare intjäning under innevarande år räknas om om det sker en devalvering i ett höginflationsland. Eftersom det skedde i december måste vi göra ett restatement från 1 januari 2023 till december 2023. Därför blir det lite konstiga siffror.”

Det blev en smäll på 338 miljoner kronor. Hur ska man tolka den siffran i det här sammanhanget?

”Om vi tittar på en intjäning på 13 miljarder och omsättning på över 100 miljarder så är det inte en jättestor siffra. Men vi har respekt för beloppet, det är lite större än andra enskilda månader, framförallt i en relativt begränsad verksamhet som vi ändå har i Argentina.”

Påverkar det er verksamhet i Argentina på lång eller kort sikt?

”Nej, det gör det ju inte. Sen är det klart att det är problematiskt att driva verksamhet i ett höginflationsland där den politiska instabiliteten är ganska tydlig. Det är svårt att förstå vart det är på väg så det kanske gör att vi funderar på vad vi kan göra för att skydda våra intressen och finns det något annat vi kan göra.”

Återstart i Ukraina

I augusti träffades SKF:s fabrik i Lutsk i Ukraina av en rysk robot och tre anställda dog. I januari har nu fabriken dragit igång med verksamheten igen, i ett land som snart varit utsatt för det ryska anfallskriget i två år.

Hur har ni resonerat kring återstarten där?

”Vi har resonerat mycket kring det här och jag skulle säga att vi går igång med en verksamhet som är betydligt mer begränsad i sin omfattning än vad den var innan det här inträffade”, säger Rickard Gustafson.

Han berättar också hur han ser på robotattacken mot SKF:s anläggning i Lutsk.

“På fabriksområdet finns det ett avancerat skyddsrum som byggdes under Kalla kriget och det är byggt för att kunna tåla en direkt träff av kärnvapen. Så det är inga små grejer som vi har och när det sker flyglarm i området, då avbryter alla medarbetare arbetet direkt och går ner i skyddsrummet. Så har det varit sedan kriget bröt ut och vi har aldrig haft några incidenter förutom när det här fruktansvärda hände i augusti, att fabriken blev träffad av en missil. Då gick samtliga medarbetare utom tre ned, de tre tänkte att att det varit så många falska alarm sedan kriget bröt ut. ‘Vi orkar inte ett till, vi går ut och röker istället'”, säger Rickard Gustafson och fortsätter:

“Övriga medarbetare gick ner i skyddsrummet. Övriga medarbetare lever idag. De här tre finns tyvärr inte idag och det är ju fruktansvärt. Men vi bedömer att det är så säkert det kan vara. Det är ett land som befinner sig i krig. Det kommer vi inte ifrån. Men jag tror faktiskt att våra medarbetare har ett bättre skydd, att de är närmare ett bra skyddsrum, än när de är hemma hos sig själva”, säger SKF:s VD Rickard Gustafson.

SKF RAPPORT Q4 2023

SKF, Mkr Q4-2023 Konsensus Förändring mot konsensus Q4-2022 Förändring
Nettoomsättning 24 438 25 022 -2,3% 25 361 -3,6%
Organisk försäljningstillväxt, procent -1,9 9,7
Justerat rörelseresultat 2 929 2 735 7,1% 2 542 15,2%
Justerad rörelsemarginal 12,0% 10,9% 10,0%
Utdelning per aktie, kronor 7,50 7,56 -0,8% 7,00 7,1%

Konsensusdata från Modular

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans