Trelleborgs VD: Vi är störst på fendrar – nu vill vi växa inom halvledare

Trelleborg är störst i världen på skyddsprodukter längst in i kajen. Nu vill börsbolaget växa vidare inom halvledare och medicinteknik, säger VD:n Peter Nilsson till Afv. "Det finns ett hundratal aktiva och pågående diskussioner med potentiella förvärv", säger han.
Peter Nilsson är VD på bolaget Trelleborg, som bland annat gör olika typer av gummipackningar.
Peter Nilsson är VD på bolaget Trelleborg, som bland annat gör olika typer av gummipackningar. Foto: Pressbild/Trelleborg

Verkstadsbolaget Trelleborg rapporterade en omsättning på 8,4 miljarder kronor för fjärde kvartalet förra året, vilket är en ökning på 3,8% jämfört med samma period året innan. Justerade rörelseresultatet för fjärde kvartalet kom in på 1,3 mdr kr, 5% bättre jämfört med samma period 2022. Rörelsemarginalen landade på 12,4% och styrelsen föreslår en utdelning på 6,75 kronor per aktie.

Börsen tog emot rapporten halvljummet och aktien rörde sig sidledes under fredagen och handlades runt 326 kronor.

När Affärsvälrden pratar med VD:n Peter Nilsson tar han fasta på att justerade Ebita-marginalen i fjärde kvartalet blev 16,9%.

“Vi ser nu att vi kan hantera volymnedgång utan att det slår på marginalen. Det här kvartalet är ett bevis på att vi rör oss i rätt riktning, att komma över 20% i marginal om några år”, säger Trelleborgs VD Peter Nilsson till Affärsvärlden.

Det känns som att ni har medvind. Är det så?

”Ja, medvind är väl fel ord. Vi tycker det går i den riktning som vi har planerat, vi vill gå mer mot att vara ett mer stabilt, mindre cykliskt bolag med högre marginaler”, säger Peter Nilsson till Affärsvärlden.

Under de senaste fem åren har Trelleborg gjort stora organisationsförändringar där antalet affärsområden krympt till två: Industrial Solutions och Sealing Solutions. Coated Systems liksom Offshore & Cosntruction är borta och förra året blev affären klar där Trelleborg sålde sin däckdivision för runt 22 mdr kr.

Peter Nilsson fortsätter:

”Även nu när vi tappar volym i kvartalet så kompenseras det med pris och vi lyckas ändå leverera en ökad marginal. Så vi känner att vi är på väg i rätt riktning”, säger Peter Nilsson.

Den justerade Ebita-marginalen för Q4 2023 blev 16,9%, vilket är snäppet bättre än fjärde kvartalet 2022 som hade en justerad Ebita-marginal på 16,5%.

Vad gör ni för att vända det här med minskade volymer?

”Vi försöker såklart bredda och hitta nya kunder och röra oss in mot nya segment. Framförallt det som vi har i spelplanen är att röra oss mot mer snabbväxlande segment, så vi fortsätter investera i flygindustri, medicinteknik, halvledare eller automatisering. Det är inga jättesteg utan dit vi allokerar våra utvecklingsresurser och våra säljresurser för att se till att röra oss i rätt riktning och långsamt bygga en bättre portfölj”, säger Peter Nilsson.

Fortfarande delvis cykliskt

Inom segmentet Industrial Solutions tappade Trelleborg försäljning marginellt, särskilt i Asien men också inom husbyggnation, som är inne i en minst sagt dålig cykel.

“I husbyggnation används tätningar i fönster och dörrar och även i modulära husbyggnader. Det segmentet är ju kraftigt ned och den nedgången har pågått under hela året. Byggindustrin står inte helt still men den är ändå ned 30%, så det svider rejält”, konstaterar Peter Nilsson.

Ett område som det går desto bättre för är marinsegmentet, som drivs framåt av flera större projektaffärer.

Några av de marina produkter som Trelleborg erbjuder. Foto: Trelleborg/Pressbild

”Marinsegmentet är vi störst på i världen i det man kallar för docking and mooring på engelska, alltså angöringssystem. Så vi är störst på de sista hundra metrarna mot kajen och i det har du ett antal gummiprodukter, alltså skyddsprodukterna mot själva kajen, som fendrar. I den delen finns det ett antal undersegment och där växer det bra idag. Där är mycket investeringar framförallt kopplat till LNG, där man bygger nya import- och exportterminaler”, säger Trelleborgs VD.

Förvärv inom halvledare

I december förra året kom nyheten om att Trelleborg förvärvar sydkoreanska bolaget MNE Group, som tillverkar specialtätningar till utrustning för halvledarproduktion. På Afv:s fråga om vad affären innebär för Trelleborg, svarar Peter Nilsson:

”Det är ett område vi vill växa inom. Vi är aktiva inom det men vi har saknat lokal tillverkningsnärvaro i en del marknader, bland annat i Korea”, säger Peter Nilsson och berättar att de inhemska bolagen Samsung och SK hynix är de största på halvledarmarknaden i världen.

”Så detta är att skapa lokal kontakt med dem samtidigt som vi får tillgång till ny teknik som vi hoppas kunna bredda på andra delar. Det är en av de marknaderna där geopolitiska diskussionerna är intensiva och halvledare är rätt mycket i fokus. Det pågår investeringar i båden Europa och kanske framförallt i Nordamerika inom det segmentet”, säger Trelleborgs VD och syftar på att det kan finnas en fördel med geografisk spridning av halvledartillverkare.

Hur ser M&A-pipelinen ut framöver?

”Vi har sagt att vi vill förvärva inom halvledare, men också inom flyg och inte minst medicinteknik, där vi också vill växa. Sen är det fortsatt så att många av våra segment är rätt fragmenterade så även i de delar där vi är starka finns det ett antal mindre förvärv att göra för att förstärka redan starka positioner”, säger Peter Nilsson och berättar att det finns ett hundratal aktiva och pågående diskussioner med potentiella förvärv.

”Sen vet man ju aldrig när man kommer över, eller om man kommer överens ens. Men det är i fokus. De senaste tio åren har vi köpt ett företag varannan eller var tredje månad och vi ser inte att det ska förändras framåt,” säger Trelleborgs VD.

TRELLEBORG Q4 2023

Trelleborg, Mkr Q4-2023 Konsensus Förändring mot konsensus Q4-2022 Förändring
Nettoomsättning 8 421 8 460 -0,5% 8 113 3,8%
Organisk försäljningstillväxt, procent 0 15
EBITA 1 164 1 225 -5,0%
EBITA-marginal 13,8% 15,1%
Justerat EBITA 1 424 1 340 6,3%
Justerad EBITA-marginal 16,9% 16,5%
Rörelseresultat 1 044 1 124 -7,1%
Rörelsemarginal 12,4% 13,9%
Justerat rörelseresultat 1 304 1 282 1,7% 1 239 5,2%
Justerad rörelsemarginal 15,5% 15,2% 15,3%
Nettoresultat 780 842 -7,4% 1 196 -34,8%
Resultat per aktie, kronor 3,40 4,66 -27,0%
Kassaflöde från löpande verksamhet 1 321 1 678 -21,3%
Utdelning per aktie, kronor 6,75 6,42 5,1% 6,00 12,5%

Konsensusdata från Factset

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans