Prognosen: Så mycket faller bostadsbyggandet

Bostadsbyggandet fortsätter att minska, både i år och nästa år, men nedgången mildras och visar tecken på att plana ut.

Hyresrätter står för en allt större del av bostadsbyggandet och hälften av de påbörjade bostäderna i år väntas vara hyresrätter.

Det framgår av Boverkets nya prognos.

”Bostadsbyggandet fortsätter att minska både 2019 och 2020, men vi börjar närma oss en platå. Bostadsbyggandet minskar med 30 procent mellan 2017 och 2020. Bostadsrätter minskar mest och det råder störst osäkerhet kring hyresrätter”, sade Boverkets bostadsanalytiker Hans-Åke Palmgren vid en pressträff på tisdagen.

Han sade att hyresrätter står för en allt större del av byggandet, men att det råder en stor osäkerhet till följd av stoppet för investeringsstödet i slutet av 2018.

”Hyresrätter står för nära hälften av byggstarterna 2019. Vi har sett ett minskat byggande av framför allt bostadsrätter, där byggandet minskar med 50 procent mellan 2017 och 2020. Vi ser dock tendenser till en utplaning i nedgången för både bostadsrätter och småhus”, sade han.

Totalt väntas antalet påbörjade bostäder, inklusive ombyggnad, minska från 55.300 i fjol, till 49.000 i år och 46.500 under 2020. Det är en nedrevidering från den senaste prognosen i december, då Boverket räknade med att det skulle påbörjas 51.000 bostäder i år.

Hans-Åke Palmgren sade att det finns flera orsaker till det minskade byggandet:

”Utbudet kan ha ökat för mycket på vissa håll, framför allt i dyrare segment. Kreditrestriktioner står också för en stor del av minskningen och finansieringen av bostadsrätter är problematisk, med försäljning långt före byggstart. Detta innebär en utmaning. Dessutom har vi stoppet för investeringsstödet”, sade han

När det gäller andra faktorer som påverkar bostadsbyggandet förväntas an svag utveckling av hushållens disponibla inkomster 2020 och hushållens förväntningar på den ekonomiska utvecklingen är på de lägsta nivåerna på flera år.

”I andra vågskålen ligger att prognoserna för ränteutvecklingen har skrivits ned”, sade han och tillade att detta talar för högre bostadspriser.

Hans-Åke Palmgren påpekade också att byggandet skiljer sig åt mycket mellan olika delar av landet. I Storstockholm och en del andra större kommuner syns en kraftig nedgång i byggandet, medan utvecklingen är mer stabil i Malmö och Göteborg.

Boverket räknar med att bostadsbyggandet i Storstockholm halveras från toppåret 2017. Påbörjade bostadsrätter väntas falla med hela 65 procent och Hans-Åke Palmgren påpekade att byggandet i Storstockholm är långt under behovet. I år väntas det påbörjas dubbelt så många nya bostäder per 1.000 invånare i Stormalmö än i Storstockholm.

Han sade också att den uppgång som synts i SCB:S statistik över påbörjade bostäder i Stockholm i början av 2019 kan överskatta den faktiska utvecklingen. Stockholms stad har nämligen en annan uppfattning än den som redovisas i SCB:s statistik.

”Man ska vara försiktig med att tolka vändningen uppåt. Den behöver inte avspegla den faktiska utvecklingen”, sade han.

Hans-Åke Palmgren sade också att byggloven indikerat ett högre byggande än vad som sedan faktiskt startas, och det är hyresrätter som står för den skillnaden. En viktig förklaring till detta är troligen investeringsstödet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG