SBAB: Kompakt mörker i bostadsbyggandet

Byggkostnaderna har ökat med över 30% sedan början av 2021. "Det bidrar till ett kompakt mörker i bostadsbyggandet", skriver SBAB i en ny rapport.
SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Christine Olsson / TT
Såväl pandemin som kriget i Ukraina har enligt rapporten bidragit till att byggkostnaderna ökat med mer än 30% sedan början av 2021 och i huvudsak till följd av externa faktorer utom kontroll för bostadsbyggarna.

En exempellös stor uppgång i byggkostnaderna på kort tid som slagit stenhårt mot bostadsbyggandet, sammanfattar SBAB.

”Samtidigt som vi vet att det behöver byggas många nya bostäder i Sverige för att inte minst kunna säkerställa kompetensförsörjningen på tillväxtorter med befintlig bostadsbrist, har den höga inflationen och de markant högre räntorna slagit hårt mot den köpkraftbaserade efterfrågan på nya bostäder. Rasande försäljning har fått bostadsbyggarna att dra i handbromsen”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

steg i rätt riktning

Samtidigt visar nya data från SCB att bygginflationen i februari var på den lägsta nivån sedan mars 2021.

”Det är förstås ett steg i rätt riktning att bygginflationen har fallit tillbaka kraftigt, men det löser inte problemet med att byggkostnaderna har ökat med över 30% på kort tid. Detta i synnerhet som priserna på andrahandsmarknaden under delar av samma period har fallit”, menar Robert Boije.

Antalet sålda nya bostäder låg under fjolårets sista kvartal, och under inledningen av i år, kvar på mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer som gällde för ett par år sedan.

årslång försäljningstid

Bland de nya bostäder som säljs ligger den genomsnittliga försäljningstiden på över ett år. Andelen prissänkta nya bostäder har fortsatt att öka och är nu uppe i 10%.

”Dessvärre tror jag att vi kommer att behöva vänta en längre tid innan vi får se en större uppgång i försäljningen av nya bostäder och att bostadsbyggandet växlar upp igen. Fortsatt sjunkande inflation och förväntningar om kommande räntesänkningar är ändå en liten ljusglimt, liksom att byggkostnaderna har slutat stiga så snabbt. Detta, tillsammans med stigande priser på bostäder på andrahandsmarknaden på senare tid – de konkurrerar ju med nyproduktionen – kan möjligen ändå skapa lite tillförsikt hos hårt pressade bostadsbyggare, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets