Intervju Investeraren
”Framtidens förvärvsmaskin”

Du förvaltar fonden Alcur Select, som klarade sig relativt bra i börsturbulensen i våras. Fonden är upp över 30 procent i år. Vad har ni gjort rätt?
”Eftersom vi är en hedgefond har vi inte varit fullt exponerade mot börsen, och dessutom gick vår blankningsportfölj särskilt bra i våras. Vi har varit blankare i strukturellt utsatta sektorer och i bolag med svaga balansräkningar. Vi har exempelvis haft blankningar i hotellindustrin och cykliska bolag i fordonsindustrin med hög skuldsättning.”
WILHELM GRUVBERG
Förvaltar: Alcur Select
Förvaltat kapital: 1,7 miljarder kronor.
Förvaltningskostnad: 1% fast avgift samt 20% prestationsbaserad avgift över SSVX90 + 5% enheter.
Utveckling sedan fondens start i maj 2018: + 120%.
Hittills i år: +38,7%.
Scandic är ner 60 procent i år. Tror du det finns fallhöjd kvar på dessa kursnivåer?
”Scandic har en fantastisk position i Norden och kommer klara av stålbadet bättre än de flesta. Vi tror dock att hotellbranschen är inne i en strukturell förändring och vår research pekar på att affärsresandet är en av de största långsiktiga förlorarna vilket gör framtiden osäker. I den miljön får även det bästa bolaget problem.”
Pricer är ett av era större innehav. Vad ser ni i det bolaget?
”Pricer är ett bolag som faktiskt gynnas av coronakrisen. Det är lite oväntat då de säljer till butiker, men faktum är att de har exponering mot de områden i retail som går bra såsom dagligvaror, bygghandel och apotek. På längre sikt tror jag heller inte att vi går mot ett samhälle helt utan butiker, men butikerna måste digitalisera och automatisera för att möta e-handeln. Pricers produkt gör exempelvis att man lätt kan plocka produkter i butik som man beställt online.”
Men i det senaste kvartalet vände de till förlust.
”Ja, Pricer har inte kommit in i butiker och kunnat installera sina produkter. Men däremot ser kommande kvartal bättre ut. Efterfrågan har ökat rejält efter krisen och orderboken har fyllts upp då butikerna insett att man måste automatisera och digitalisera.”
Även Addnode finns med i portföljen. Varför?
”Addnode har tre affärsområden som alla gynnas av den snabba digitalisering vi ser just nu, inte minst i offentlig sektor där de levererar mjukvara och effektiviserar olika processer som exempelvis arkivering. Dessutom tillhör bolaget kategorin ”compounders” på börsen. Jag brukar slarvigt säga att Addnode är ett Indutrade inom IT, alltså framtidens förvärvsmaskin. Bolaget handlas dessutom till en väldigt stor rabatt om man jämför med industriella förvärvsbolag som exempelvis Nibe och Indutrade.”
Ni har nyligen tagit in Malmbergs Elektriska i fonden. Hur kommer det sig?
”Det är en elgrossist som har mycket nya spännande produkter, till exempel laddboxar för elbilar och solpaneler, som kan driva tillväxten. När vi tog in aktien så värderades bolaget till sitt varulager, nettokassa och fastigheterna och man fick hela verksamheten gratis, trots att den har gått bra och tjänat mellan 50-100 miljoner de senaste 10 åren. Malmbergs är inte ett jättestort innehav i fonden, men det symboliserar vårat risk/reward-tänk.”
Efter börsfallet i våras plockade ni in Telia i fonden. Varför?
”Telia är ju ett bolag med en ganska jobbig historia – de har gjort många dåliga investeringar de senaste 15 åren. Men bolagets nya ledning med Allison Kirkby i täten och Jarnheimer i styrelsen bådar gott. Det är en aktie som inte har repat sig efter corona, vilket är lite märkligt eftersom Telia ju säljer tjänster som egentligen är ocykliska.”
Vi har pratat en del om hur bra det har gått för fonden, men vågar du bjussa på din sämsta affär?
”Absolut. Det var när vi köpte in oss i gymkedjan Actic, som jag totalt missbedömde. Jag såg en stark megatrend med träning och hälsa, och bra personer i styrelsen som var aktiva ägare. Men det var också satt på börsen av private equity, riskkapitalbolaget Industrikapital, och bolaget var i mycket sämre skick än vad jag trodde. Det finns ju PE-bolag som man gärna köper av, och det finns bolag som man inte lika gärna köper av.”
Köper du av Industrikapital igen?
”Alla får en andra chans, men jag skulle kolla extra noga om de satte något på börsen igen.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer