Han är uppfinnaren som vann sina patentstrider

Den 61-årige uppfinnaren och företagaren John Mitchell från Devon i Storbritannien är en hjälte i uppfinnarvärlden. Han är en av de få européer som vunnit en patentstrid i USA.

– Jag hade helt enkelt tur som fick en bra amerikansk advokat som helt och fullt jobbade för min sak, säger John Mitchell till Ny Teknik.

Striden gällde det amerikanska patentet nummer 5799273 för röststyrning av datorer, en uppfinning som han och tre av hans medarbetare gjorde 1995 och som han fick patent beviljat för i USA 1998.

Det är ett av de tre amerikanska patent som han har genom sitt amerikanska bolag Allvoice Developments US. Han har dessutom två europeiska patent genom Allvoice Developments Ltd.

John Mitchell upptäckte att de amerikanska företagen Dragon Systems och Nuance Communications använde sig av hans patenterade teknik i sina röststyrningsgeneratorer.

Han stämde dem inför en domstol Massachusetts 1999 och i Texas 2002.

Tack vare ett bra jobb av hans amerikanska advokat lyckades John Mitchell få till en förlikning 2008, vilken gav både honom och advokaten en ordentlig hacka.

Hans advokat arbetade, precis som alla andra amerikanska advokater i sådana här fall, mot del i vinsten. Gissningsvis fick John Mitchells advokat närmare hälften av skadeståndet.

Efter åratal av arbete med att försvara patenten i USA har nu både Dragon Systems, Nuance Communications, Dictaphone, IBM och Lernout & Hauspie tecknat avtal om rätten att använda Allvoice-patenten.

Men den svåraste nöten är trots allt kvar att knäcka – den pågående patenttvisten med Microsoft.

Microsoft har lyckats få målet flyttat från appellationsdomstolen i Texas till sin egen hemstad Seattle, vilket gör det besvärligare för John Mitchell.

– Jag tvingats skaffa nya advokater som ska läsa in sig på fallet, samtidigt som Microsoft har hemmaplan, säger John Mitchell till Ny Teknik.

Men John Mitchell har ändå nått osedvanliga framgångar i sina patentstrider och är en hjälte i uppfinnarkretsar i Europa.

Med skadeståndet från Nuance-processen och intäkterna från de fyra licensavtalen i ryggen bestämde sig John Mitchell för att dra en lans för andra uppfinnare.

Han skapade organisationen SME Innovation Alliance med den världskände vetenskapsmannen Steven Hawking som ”patron” och en rad andra kända brittiska namn i styrelsen.

I SME Innovation Alliance namn driver nu John Mitchell en kampanj för att förmå de brittiska politikerna att skapa en offentligt stödd organisation som med ordentligt kapital i ryggen ska kunna ”adoptera” ett patent och försvara det mot attacker.

Fonden bör vara tillräckligt stor för att avskräcka storföretag från patentintrång i tron att man lätt kan svälta ut den lille uppfinnaren.

John Mitchell anger 20 miljoner pund som lämplig storlek på fonden, eller cirka 200 miljoner svenska kronor.

Samma typ av upplägg som John Mitchell argumenterar för i Storbritannien diskuteras nu också i Sverige.

En grupp svenska civilingenjörsintressenter arbetar för närvarande för att förmå regering och riksdag att ställa upp med resurser för att försvara svenska patent mot intrång.

I december förra året lämnade den här gruppen in ett förslag till regeringen om att bilda ”Statens Patentpartner Sweden AB” som ska ha en fond på 50 miljoner kronor bakom sig.

Förslaget går ut på att en uppfinnare ska kunna överlåta sitt patent till det statliga patentbolaget, som tar betalt för skyddet genom att få en viss procent av licensintäkterna.

Vinnova har betalat arbetet med planen och idén stöds av bland andra IVA, Uppfinnarkollegiet och Innovationsbron.

Både John Mitchell och de svenska aktivisterna är inspirerade av den irländske professorn William Kingston vid Trinity College.

William Kingston är både framgångsrik akademiker och framgångsrik uppfinnare.

Han skrev för drygt tio år sedan, på EU-kommissionens uppdrag, en rapport om hur små uppfinnarföretag ska kunna hävda rätten till sina patent gentemot stora, internationella företag.

Rapporten ”Enforcing Small Firms Patent Rights” visar hur hjälplösa små uppfinnarföretag är i en patentstrid mot stora företag med oändliga resurser.

De stora företagen knäcker lätt ett mindre uppfinnarföretag, eftersom processen tar lång tid och advokatkostnaderna drar iväg.

Även ett medelsvårt patentmål kan kosta uppemot 10 miljoner kronor i advokatkostnader, enligt John Mitchell.


Läs här John Mitchells förslag till hur mindre företags patent ska kunna skyddas.

Läs här om förslaget till ”Statens patentpartner Sweden AB”



Länk till rapporten ”Enforcing Small Firms Patent Rights”

Länk till John Mitchells initiativ SME Innovation Alliance

Länk till Allvoice Developments sajt med patenten och dokument från patentstriden.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.