Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svenska bolag i topp på korruptionslista

2020-01-23 07:28
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige är ett av världens minst korrupta länder – men svenska företag ligger samtidigt i täten på en annan föga smickrande lista." Vi har två svenska bolag på topp tre-listan över högst utdömda korruptionsböter i världen", säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige.

Sverige rankas som det femte minst korrumperade landet i världen i organisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex.

Samtidigt sticker Sverige ut genom att toppa listan över bolag som bötfälls för korrupta affärer. Detta efter mutskandalerna i telekombolagen Ericsson och Telia, som ledde till rekordböter till amerikanska myndigheter.

- Det är en paradox. Det är tydligt att en hög placering på korruptionsindex, över tid, inte är en garanti för att man har företag som inte håller på med korrupta affärer, säger Ulrik Åshuvud.

För ett exportberoende land som Sverige, med många globalt verksamma företag, är det särskilt allvarligt, enligt Transparency International.

- Man har inte lyckats med riskhantering och att säkerställa regelefterlevnad i sin verksamhet på komplexa marknader, säger Åshuvud.

Korruptionsindexet pekar på att korruptionen breder ut sig i världen. Bland länderna som backar, och enligt organisationen alltså blivit mer korrumperade, finns Kanada, Frankrike, Tyskland och Japan.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom