Tobaksbolag stämmer den brittiska regeringen

De internationella tobaksjättarna Philip Morris International och British American Tobacco har stämt den brittiska regeringen för de nya reglerna kring tobaksförpackningar, skriver The New York Times.

Bakgrunden är nya EU-regler som kräver att cigarettpaketen skall vara utformade på ett standardiserat, neutralt sätt. Philip Morris bedömer dock att de nya reglerna kommer att upphävas på grund av att de på ett olagligt sätt berövar bolaget rätten till dess varumärken samt strider mot europeiska och brittiska lagar. Från British American Tobaccos håll säger bolaget att den brittiska regeringens beslut inte gav de något val, och att bolaget därför var tvunget att skicka in en stämningsansökan.

Storbritannien är hittills första EU-land att införa reglerna men Irland och Frankrike har tillkännagivit att de också inom kort tänker införa de nya reglerna. De nya regleringarna i Storbritannien träder i kraft i maj nästa år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.