Krönika
En risktagare från Småland

Ingvar Kamprad är närmast synonym med snålhet, som en Joakim von Anka, en bild som Kamprad själv gärna spädde på. Kamprad gillade att framstå som småländsk i just den bemärkelsen, han hade ju en känsla för showmanship. Men Kamprad var också en risktagare. Utan risk, ingen avkastning.
– Det finns nog få människor som gjort så många dumheter som jag, sa Ikea-chefen i en intervju med Helsingborgs Dagblad 1993.
– Konsten är att dra rätt lärdomar ur sina fiaskon. Dumheterna skapar utveckling.
För att skapa en global och nyskapande koncern som Ikea krävs en hel del riskkapital, både i startfasen och senare, när nya marknader skulle erövras. Och då går en del pengar förlorade, det är ohjälpligt. Så snål i dess verkliga bemärkelse var han inte, i varje fall inte i företagsbyggandet. Kostnadsmedveten, javisst.
Det behövs också ett driv utöver det vanliga.
”Den tolfte juli 1943 cyklade den sjuttonårige Ingvar Kamprad sex kilometer från hemmet, gården Elmtaryd utanför Älmhult, till överförmyndaren Ernst Johansson på Bankaboda i Agunnaryd. Hans ärende var att be denne om tillstånd att starta eget företag.
– Farbror Ernst hade litet svårt att förstå varför jag skulle ha en egen firma, men till slut skrev han på, har Ingvar Kamprad berättat.”
Berättelsen är hämtad från boken Ikea på väg mot framtiden av Stellan Björk, Lennart Dahlgren och Karl von Schulzenheim från 2013. På sidan 9 i det här numret av Affärsvärlden skriver Stellan Björk en personlig text om Ingvar Kamprad.
Bank och finans
Vad har dom för sig inne i banken efter tre? Ja, förhoppningsvis utvecklar morgondagens bank. Hur det ska gå till hoppas vi kunna svara på den 8 februari, då det är det dags för Affärsvärldens årliga event Bank & Finans. Läs mer på Affarsvarlden.se/event.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.