Vår bästa och sämsta gren

Vår bästa och sämsta gren - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

Spotify var ämnet när Linus Malmberg och jag spelade in senaste avsnittet av Affärsmodell­podden. Om du inte har lyssnat på tidigare avsnitt så handlar podden om just affärs­modeller, med en Hur funkar det?-approach.

Hittills har vi publicerat fem avsnitt – alla finns på Affärsvärldens hemsida, eller där du brukar lyssna på poddar. Ikea, självkörande fordon, kafékedjor, jultidningar och lojalitetsprogram har vi berört hittills, och det landar ofta i en diskussion om hur vi fungerar som konsumenter och vad i samhället som skapat förutsättningar för att en viss affärsmodell blir framgångsrik. Med Linus Malmberg, som är ordförande i strategikonsulten Cordial och också entreprenör, och jag som ekonomijournalist blir det en rätt spännande diskussion, om jag får vara så fräck och säga det själv.

Nu senast var ämnet Spotify, apropå den stundande noteringen i New York. Det blev en delvis annorlunda podd. Dels kom den att handla om musikindustrin, och hur den i hela våra vuxna liv kämpat emot förändring. Tills nu, möjligen, när den åter uppvisar tillväxt, tack vare Spotify och dess efterföljare. Vi talade också en hel del om hur koncentrerade svenska medier har varit på att skildra Spotifys förluster i stället för att se tjänsten för den otroliga framgång den är (läs Johan Anderbergs reportage på sidan 28).

Sverige har visat sig ha en utmärkt mylla för nya ­globala teknikbolag. Men vi är usla på att värdera dem, både i finansiell och i överförd bemärkelse. Således går flyttlasset till New York och Silicon Valley.

Fler heta teknikbolag

Ny Teknik och Affärsvärldens ­gemensamma 33-listan är ett utmärkt exempel på hur många fantastiska nya teknikbolag med enorm potential som finns i Sverige. Spotify var med på listan redan år 2009. Snart är det dags för årgång 2018. På affarsvarlden.se/33-listan finns mer information.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.