Sveriges okrönte popcornkung

PODCAST KAPITALET. Nästan allt popcorn som säljs på svenska biografer och arenor kan spåras till en och samma entreprenör i Lidköping. Kapitalet åkte till Vänerns strand för att höra hur det är möjligt.
Sveriges okrönte popcornkung - popcorn-kapitalet-700_binary_6872062.jpg

 

Per Sundlings bolag omsätter i dag närmare 80 miljoner kronor per år, något som allt att döma gör honom till Sverige okrönte popcornkung. Men hur kunde det bli så här? Hur kan en person i det närmaste få monopol på något så tillsynes enkelt som popcorn? Per Sundling var i slutet av 1980-talet en tillsynes vanlig småbarnspappa från västkusten. Han arbetade med flygfrakt på Landvetter för Air France, när han plötsligt hörde talas om hur danskarna – när de hyrde videofilm – också köpte med sig hem 10 liter popcorn. ”Det var förstås en överdrift, men jag sög i mig det där. På den här tiden hyrde man film i videobutik, och jag tyckte det var lustigt att det inte kom till min videobutik i Göteborg. Så då föddes idén att man kanske skulle kunna göra något åt det där”, säger Per Sundling till Kapitalet. När slumpen sedan förde honom tillbaka till hemstaden Lidköping, inrättade han ett kontor i hallen, satte på sig skjorta och slips, och lyfte på telefonen. Det blev början på nu nästan trettio års arbete. 

<span class='js-extra-html' data-iframe='’>

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.