”Ett mini-Berkshire Hathaway”

Mikael Tarnawski-Berlin förvaltar fonden Carnegie Global. För Affärsvärlden berättar han om amerikanska försäkringsbolag och bolaget han skulle investera allt i.

Du grundade specialfonden Pandium Global år 2014. Nu tas den över av Carnegie Fonder och namnet blir Carnegie Global. En av konsekvenserna är att du måste ta in ytterligare några innehav inom tre månader. Lutar det åt något speciellt?

– Jag har ett par case som ligger nära men jag är inte helt färdig med analysen ännu. Jag har i snitt haft 16–17 placeringar men nu görs fonden om från specialfond till en värdepappersfond, vilket innebär att man behöver ha ungefär minst 20–25 innehav. Jag är långsiktig och letar efter undervärderade bolag med en operativt låg risk som saknar exponering mot osäkra makrofaktorer som råvaror och en ledning med bra track-record. Jag har en watchlist med enkla, stabila bolag med en bevisad affärsmodell och genomför just nu några djupanalyser för att se om några av bolagen är undervärderade.

Vilket är ditt senaste innehav?

– Det är ett litet kanadensiskt bolag, MTY Food Group, som äger ett sjuttiotal olika franchisingkoncept. Det är en attraktiv affärsmodell där de som har restaurangerna betalar royalty. Bolaget har vuxit extremt snabbt och handlas till 12,5 gånger kassaflödet. Den underliggande verksamheten växer eftersom restaurangernas omsättning ökar inom alla möjliga kategorier som de äger, från pizzakedjor till sushi och frozenyoghurt-kedjor. I främst USA och Kanada har de sammanlagt 5 700 restauranger. Det är många men fortfarande en liten del av den totala marknaden. Problemet med franchising generellt är att konceptet kan sluta fungera men eftersom de har så många koncept är det en bra riskspridning. Förutom att ledningen är duktig rent operativt är de också duktiga på att allokera kassaflödet, och köper nya koncept hela tiden.

Ett annat innehav du har är Autonation, en amerikansk variant av Bilia?

– Ja, de är störst i USA. Även om bilförsäljningen skulle nå toppen tjänar de främst pengar på service och finansiering. De har inte haft negativt kassaflöde på 23 år. I sämre tider tar människor hand om sina bilar längre i stället för att köpa nya. I den här sektorn finns många fördelar med att vara stor, dels hur man hittar kunder och dels hur man kan matcha dem med bilar man har inne. Vd:n Mike Jackson är duktig på kapitalallokering. Under fjolårets tredje kvartal backade kursen och då köpte han tillbaka 9 procent av alla aktierna. De har bara 2 procent av marknaden och kan nog ta ytterligare marknadsandelar.

Du har också The Gym Group, vad tror du om lågprisgym på sikt?

– Det är en engelsk variant på svenska motsvarigheten Fitness 24 Seven. Liknande kedjor finns exempelvis i Tyskland, Mac Fit samt Basic Fit i Nederländerna. Generellt har lågprisgym nära 50 procent av marknaden. Men i England står de bara för 20 procent och därför tror jag att det finns en växande marknad för lågprisgym. The Gym Groups kontor påminner om det som finns i tv-serien The Office, riktigt tråkigt, det gillar jag. De är kloka kring kapitalallokering, har sunt tänk kring hur de spenderar sina pengar. Nu har de 134 gym, och tittar man på p/e-talet på 62 ser det inte billigt ut men man måste titta på gymmen när de är mogna och gör man det hamnar de på p/e 12.

Vilket innehav har du haft längst, och varför?

– Försäkringsbolaget Markel, som ofta kallas för mini-Berkshire. I USA fungerar försäkringsverksamheten annorlunda än i Sverige. Konkurrensen är hög och försäkringsdelen är olönsam. De tjänar framför allt pengar på att investera floaten, det som kunderna betalar in varje månad. Markel sticker ut: de är lönsamma i försäkringsbiten då de har identifierat speciella nischer. Sedan är Markel bra på investeringar med en hög allokering mot aktier. De får i princip betalt för att låna pengar som de sedan investerar. Om jag bara fick investera i ett enda bolag på 20 års sikt skulle det vara Markel.

Mikael Tarnawski-Berlin

Förvaltar: Carnegie Global.

Förvaltat kapital: 115 miljoner kronor.

Utveckling i år: 20,8 procent.

Utveckling de senaste tre åren: 45,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG