Hög risk i passiva börshus

Girighet drev fram de populära enfastighetsbolagen. Deras begränsade kuponguppsida var förutsägbar med fallande ränta – till priset av kollapsrisk i väggarna framöver.

Svängutrymmet för fatighetsrisk i alla dess former har varit riktigt bra. Tidigare oöverträffat pengatryckande löste både finansieringen och investerarintresset när lågriskalternativen slutade avkasta samtidigt som Sverige fick rykte att vara en säker hamn att parkera pengar i. På hemmaplan födde den ökade riskaptiten på fastigheter som realränteplaceringar en ny investerarklass, som upptäckte att preferensaktier kunde erbjuda höga passiva, fastighetskuponger även i nollräntemiljön.

Förmögenhetsrådgivare i fastighetssvängen tog notis om en närmast omättlig kuponghunger. Tiden var mogen för nästa ”ränteliknande” aktieskapelse: fastighets-SPV:er, special purpose vehicles, eller i folkmun ”enfastighetsbolag”. Dessa bolag skräddarsys, eller struktureras, från grunden av en finansiell aktör med syftet att ge maximal kupong under en viss tid. Den underliggande tillgången är en enda fastighet eller ett litet och väldigt koncentrerat bestånd.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här