Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppköp inte tillräckligt

2019-11-27 18:00

Itab

Affärsvärldens vänta-råd i Itab såg till en början ut att gå helt fel. Aktien gick bättre än vad vi trott under första halvan av året: från januari till juli hade kursen nästintill fördubblats.

Halvårsrapporten sänkte dock aktien rejält. Det andra kvartalet bjöd på negativ tillväxt samtidigt som resultatet belastades av högre marknadsföringskostnader.

Den negativa trenden håller i sig för Itab. I delårsrapporten från i slutet av augusti skrev vd Andréas Elgaard att marknaden har förändrats och att det tar längre tid att nå avslut. Aktien har nästintill halverats från toppen på 31,50 kronor i maj.

Oriflame

När blankarna för ett år sedan åter börjat sätta tänderna i direktförsäljningsbolaget Oriflame såg Affärsvärlden ett läge att ta motsatt sida. Värderingen var ordentligt pressad samtidigt som den finansiella risken var låg.

Initialt visade sig vår optimism obefogad då kursen fortsatte falla. Räddningen blev ett bud från huvudägaren i mitten av maj. Budkursen på 227 kronor var dock inte tillräckligt hög för att avkastningen skulle slå index, varför rekommendationen blev fel.

Oriflame saknas i diagrammet ovan, eftersom aktien avnoterats och kurshistorik saknas.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom