”Hemarbetets effekt överdriven”

Hemarbetets effekt på fastighetsmarknaden är begränsad, enligt en ny rapport från Pareto Securities.  

 
”Hemarbetets effekt överdriven” - Farbege-Telenors-kontor-Solnagatan-i-skymning-900
Skanskas kontor är öde under corona, 70% jobbar hemifrån. Foto: Kristoffer Marchi

Sverige var ett av länderna i Europa med högst andel hemarbete innan coronapandemin, enligt uppgifter från Eurofound. I snitt var andelen 15%, men så många som 33% uppgav att man ibland arbetade hemifrån. Det att jämföra med länder som Tyskland och Italien där siffran låg på 12 respektive 7%.

”Innan coronapandemin arbetade vi hemifrån drygt 0,75 arbetsdagar per vecka. Vi har utgått från att det dubblas framöver, det vill säga i snitt 1,5 dag per vecka för varje medarbetare”, säger Markus Henriksson som är fastighetsanalytiker på Pareto.

Henriksson är kritisk till antagandet att minskad arbetstid på kontoret skulle leda till en motsvarande minskning av arbets­ytan.

”Bara för att 15 procentenheter fler väljer att arbeta hemifrån innebär inte det att arbetsytan minskar med 15 procentenheter.”

”Peak utilization rate”

Markus Henriksson.

Den ekonomiska tillväxten, och trenden att industrier automatiseras medan antalet kontorsanställda blir fler för varje år är en broms för den trenden.
”Dessutom måste man titta på ”peak utilization rate” av kontoren. Alltså hur många är inne på kontoret samtidigt klockan tio en onsdag? Många kan säkert tänka sig att arbeta hemifrån måndag och fredag men kontoren behöver kapacitet för när vi är som flest mitt i veckan.”

Utöver detta kan färre tjänsteresor och mindre tid ute hos kund resultera i ett ökat behov av kontorsyta.
”Det är mycket möjligt att kontoret interiört kommer att se annorlunda ut. Attraktiva lägen med modernakontor kommer att vara en vinnare även framåt.”

Stockholm klarar sig också bättre än större europeiska städer, enligt rapporten, I Stockholm byggs motsvarande ungefär en procent av kontorsytan per år. I London och Paris ligger den siffran på cirka 2,5 procent.

”För närvarande bygger man mer än vad antalet anställda inom kontorssektorn ökar med i London och Paris. Drygt 70 procent är på spekulation medan Stockholm har cirka 70 procent uthyrt. Det talar för att de kontorsmarknaderna drabbas hårdare än Stockholm.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage