Uppföljning: 6 av 9 rätt

En volatil omgång. De flesta köpråd som gick rätt utvecklades även starkt. Några exempel är noteringen av Stenocare och även Balder gick mycket starkt.
Uppföljning: 6 av 9 rätt - Uppföljning

# Balder +54% (Köp)

En krönika med ett köpråd. Bakgrunden var de gräsliga turerna kring VD-rekryteringen i Collector och det faktum att Balder (kanske i kölvattnet av detta) handlades till en tydlig rabatt jämfört med andra ”superägare” som David Mindus, Hans Wallenstam och Fredrik Lundberg. ”För oss långsiktiga Selinkramare är Collector-haveriet inget dåligt köptillfälle”, var slutsatsen. Den vilda fastighetshaussen har fortsatt och Balder är återigen inne i värmen värderingsmässigt.

# Cloetta +10% (Köp) 

Det var bäddat för en vändning till bättre siffror för godiskoncernen tyckte vi för ett år sedan. En svag rörelse i Italien hade sålts och stora besparingar sats in inom lösviktsrörelsen. Cloetta har utvecklats ungefär som vi skissat på och avkastningen är godkänd för en “hyfsad sparaktie”.

# Stenocare +283% (Teckna)

Vare sig syftet är att bli stenad eller vårdad (Stenocares fokus) så är (laglig) cannabis ett tillväxtområde. Som första europeiska cannabisnotering så var Stenocares framgång given för det lyckliga fåtal som fick tilldelning. Därefter har aktien fortsatt upp.

# ScandiDos 13% (Köp) 

Aktien backade 1 procent ”brutto” på ett år men det är inte hela historien. Längs vägen gjorde Scandidos en nyemission, precis som Börsplus flaggade för. Aktieägare fick då teckna en ny aktie för 2,50 kronor för varje två gamla aktier. Omräknat innebär det att ”ingångsvärdet” per nuvarande aktie är alltså exakt 3,50 kronor vilket ger en avkastning på 13 procent på 12 månaders sikt. Man kan diskutera om det är tillräckligt bra för att motivera riskerna. I vårt ramverk för uppföljning klassar vi ändå rådet som rätt.

# Adcitymedia -18% (Köp) 

Experter på utomhusreklam i storbildsformat. Bolaget ser ut att ruva på potential men har svårt att omsätta en fin omsättningstillväxt till ökande vinster. Det har inte ändrats vilket förklarar aktiens tillbakagång. Trots 14 Mkr mer i omsättningen första halvåret 2019 (+17%) är rörelseresultatet något under samma nivå 2018. Så länge bolaget växer finns ändå hopp om bättring.

# Biotage -15% (Sälj)

Värdering separerad från verkligheten, var vårt omdöme om aktien. Biotage handlades till 37 gånger vinsten. Rent operativt finns inget att anmärka på. Lite organisk tillväxt plus förvärv som ger större utväxling på de fasta kostnaderna för bolagets säljkår bäddar för lönsam tillväxt. Biotage har tuffat på ungefär som vi skissat på. Aktien har blivit lite mer verklighetsförankrad och vi satte nyligen ett neutralt råd på aktien.

# Serneke -33% (Sälj)

I Bibeln hittade vi slutsatsen för säljrådet i Serneke: ”Om någon bland eder vill bygga ett torn, sätter han sig icke då först ned och beräknar kostnaden och mer till, om han äger vad som behöves för att bygga det färdigt? Eljest, om han lade grunden, men icke förmådde fullborda verket skulle ju alla som finge se det begynna att begabba honom.” (Lukas 14:28) Serneke verkar nu ha hittat samma bibelstycke och försöker nu ta ner risken i Karlatornet med en finansiell partner. Bygget är också senarelagt.

# AAK +26% (Sälj)

Börsen delade inte alls vår oro för hög värdering och omfattande kapitalbindning inom AAK. Så länge vinsten ser ut att öka 10-12 procent behåller aktien sina goda multiplar som i skrivande stund ligger på 22 gånger rörelseresultat och 29 gånger vinsten för 2020.

# Hoodin +88% (Teckna ej)

Teknikbolag i tidigt skede som vi inte alls trodde på. Aktien var inledningsvis ner från 4 kronor till 1 krona men är i skrivande stund upp runt 11 kronor. Det verkar inte riktigt balanserat.

# Nobia -5% (Neutral)

Kökstillverkaren värderas lågt men brottas också med dålig organisk tillväxt som gör det svårt försvara marginalerna från kostnadsökningar. Som vi befarande har rörelsemarginalen pressats någon procentenhet vilket hindrar att vinsten och aktiens värdering kan få ett lyft.

# ITAB Shop Concept -10% (Neutral)

Tillverkar butiksutrustning åt Ikea, H&M och diverse livsmedelshandlare över hela Europa. Körde in i väggen men ny vd, kraftiga besparingar och att nyckelkunder som H&M ser ut att gå lite bättre har bidragit till att aktien fått revansch. Den är ändå ned sedan analysen och det var rätt att avstå Itab-aktien.

# Essity +32% (Neutral)

Hygienkoncernen vinstvarnade för ett år sedan och lönsamheten har kommit ned något. Bokslutet bjöd dock på snabbare återhämtning än väntat och det har lyft aktien.

# Elekta +8% (Neutral)

Bolagets ”…Unity-produkt är mycket lovande men den stora potentialen ligger ganska många år i framtiden. Till dess får Elekta brottas med prispress på befintliga produkter. Kanske kan aktien också bli lite billigare under resans gång?” Så skrev vi för ett år sedan och passade på aktien. Kursen har gått upp något och det finns rykten om intresse från Philips för ett bud på bolaget.

# Nolato -4% (Neutral)

Haussen kring e-cigaretter har bedarrat vilket påverkar underleverantörer som Nolato. Företaget har ändå kompenserat nedgången bra inom andra områden och redovisar sammantaget bara en mindre nedgång i vinsten. Bra gjort, men det räckte inte till för att aktien skulle bli en god placering,

# MQ -54% (Neutral)

Vårt gamla säljråd på klädkoncernen slopades lite för tidigt.

# Brodrerne Hartmann -18% (Neutral)

Tillverkaren av äggkartonger har haft problem med lönsamheten sedan vinstvarningen för ett år sedan. Aktien handlas nu kring treårslägsta.

# Combigene -57% (Neutral)

Tidigt forskningsbolag som för ett år sedan fortfarande var i preklinisk fas med projektet CG01. Där är man kvar även om vissa steg på vägen klarats av. Dessutom har Combigene lagt bud på och förvärvat börsbolaget Panion Animal Health för att ”tillvarata de praktiska och ekonomiska synergierna i de båda bolagens utvecklingsprocesser och partnerundersökningar.” Samt få full tillgång till sina immateriella tillgångar. Ett ovanligt grepp för ett bolag att i en svaghetsposition förvärva ett annat bolag.

# Ziccum +162% (Neutral)

Forna moderbolaget Inhalation Sciences var en framgång och vi såg många lockelser även med avknoppningen Ziccum. Prislappen och riskerna avskräckte dock från ett köpråd och vi landade i en neutral ”vet ej”-hållning.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.