Bolagsraketen tar sikte på börsen

Under de senaste fem åren har it-bolaget Accedo lyckats öka omsättningen med 950 procent. Inom ett par år är det dags att ta nästa stora steg och ta plats bland de större bolagen på Stockholmsbörsen.

Accedo har utvecklat en molnbaserad teknikplattform som möjliggör att tv-bolag som Netflix, MTG och HBO kan distribuera sitt material till allt från tv-apparater till läsplattor och mobiltelefoner.

Det Stockholmsbaserade it-bolaget grundades 2004 och har de senaste fem åren ökat omsättningen med 950 procent. Under det brutna räkenskapsåret, som avslutades i april 2014, uppgick den till 142 miljoner kronor och under innevarande år räknar bolaget med en omsättning på över 200 miljoner.

Den stabila och snabba utvecklingen är anledningen till att Accedo intar Fast 50-listan för femte året i rad – en bedrift de är ensamma om på årets lista. Den här gången är bolaget även en av de 50 finalisterna.

– Det vi har gjort bra är att vi startade bolaget med ett globalt perspektiv vilket medfört att vi inte är beroende av upp- och nedgångar på specifika marknader. Vi har även haft turen att skapa marknadstillväxt vid rätt tidpunkt, säger Michael Lantz, vd på Accedo, till Affärsvärlden.

Nu planerar företaget att ta klivet in på Stockholmsbörsen. Inom två år ska bolaget vara förberett för en börsnotering, det har man tagit beslut om. Men att noteras på exempelvis First North eller Aktietorget är inget alternativ.

– Vi har absolut som ambition att vara på ”finbörsen” och inte fastna i någon av småbolagslistorna, säger Michael Lantz och fortsätter:

– Vi måste först ha en storlek som är intressant för institutionella investerare. Så det finns ingen brådska att börsnoteras innan vi når en omsättning på runt 300 miljoner kronor.

Fast 50

Deloitte delar tillsammans med Affärsvärlden, Teknikföretagen och Svenska Riskkapitalföreningen ut en årlig utmärkelse till de snabbast växande teknikföretagen i Sverige. Utmärkelsen skapades 1995 av Deloittes kontor i kaliforniska San José, i hjärtat av Silicon Valley.

I dag finns rankningen i Nordamerika, Europa, Asien och Afrika. I Sverige har Fast 50-företagen rankats sedan 2004.

För att klassas som ett Fast 50-företag måste bolaget utveckla äganderättsskyddad teknik, tillverka teknikrelaterade produkter eller använda en stor andel av sina resurser till forskning och utveckling av teknik. Bolaget ska ha en omsättning som basåret överstiger 50 000 euro och för slutåret 800 000 euro. Företaget ska ha bedrivit verksamhet under de senaste fem åren.

För bolag med kort verksamhetstid har Deloitte instiftat en särskild kategori – Rising Stars. Dessa bolag har potential att bli morgondagens Fast 50. Tillväxten ska vara stark, men Rising Stars ställer inga krav på minimiomsättning för slutåret.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.