David Einhorn: Bästa placeringarna när Trump tar över som president

Hedgefonden Greenlight Capitals grundare och vd David Einhorn har skickat ut ett investerarbrev med sina analyser om hur Donald Trumps presidentskap kan påverka marknaderna.
David Einhorn: Bästa placeringarna när Trump tar över som president - apple-trump-caterpillar-700-170119_binary_6819243.jpg

Greenlight Capital visade en avkastning på 4,5 procent under det fjärde kvartalet 2016 och 8,4 procent sett till hela fjolåret. Sedan starten 1996 har hedgefonden levererat en total avkastning på 2 090 procent sedan starten 1996, vilket motsvarar 16,1 procent per år. Det skriver David Einhorn i ett investerarbrev som Business Insider tagit del av.

I samma brev skriver Einhorn att ”marknaden ser ut att ha ändrat de makroekonomiska utsikterna och omvärderat synen på en rad företag” sedan presidentvalet i USA i november.

”Denna förändring av tonläget har varit gynnsamt för oss och vi har genererat ett bra resultat under kvartalet trots vår låg nettoexponering och prisfallet på guld”, skriver David Einhorn enligt Business Insider.

I investerarbrevet går han även igenom vad Donald Trumps presidentskap kan få för inverkan på marknaderna framöver.

”Vi anser att de billiga pengarnas politik har varit bra för Wall Street men dåligt för allmänheten. Det är möjligt att Trump ändrar den här politiken, vilket skulle gynna allmänheten men slå hårt mot Wall Street”, skriver Einhorn.

Enligt hedgefondchefen ligger Donald Trumps fokus på ökad ekonomisk tillväxt och antal anställda. Med tanke på att arbetslösheten redan ligger på runt 5 procent kan detta skapa ökad inflation vilket tvingar den amerikanska centralbanken Federal Reserve att höja styrräntan, står det i investerarbrevet.

David Einhorn ger också sina tankar kring hur man ska positionera sig för Trumps presidentskap.

* Gå lång i lågvärderade amerikanska värdeaktier som betalar skatt i hemlandet.

* Gå lång i Apple och GM. Einhorn tror att Apple kan gynnas av en repatriering av utländskt kapital. GM spås gynnas av fler personer i arbete och högre löner generellt.

* Blanka ”bubble basket”. Uttrycket syftar till en korg av teknikbolag som enligt Einhorn är övervärderade och riskerar att tappa 90 procent i värde. Denna bubble basket inkluderar bland annat bolag som Facebook, Amazon och Linkedin.

* Blanka skifferoljebolag. ”Vi trodde att källan av investerare som var villiga att låta pengarna sjunka i pengaslukande hål skulle torka ut, men ”drill-baby-drill”-attityden som verkar gälla under Trump leder sannolikt till ytterligare dåliga investeringar”, skriver Einhorn.

* Blanka Caterpillar och andra liknande cykliska industribolag som har stigit efter presidentvalet. Aktierna har köpts i tron på att de ska gynnas av ökade infrastrukturinvesteringar, enligt Einhorn som menar att detta endast utgör en liten del av verksamheten i exempelvis Caterpillar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets