Goldman Sachs sex toppval för 2017

Den amerikanska investmentbanken har tagit fram en lista över bästa placeringarna nästa år.

Goldman Sachs har skickat ut ett investerarbrev där banken listar sina sex bästa placeringsrekommendationer för 2017. Goldman Sachs gjorde en liknande lista inför 2016. Den gången nådde fem av sex rekommendationer stop loss redan före mitten av februari.

Här är Goldman Sachs rekommendationer inför 2017.

1. USD. Det våras för dollarn, anser Goldman Sachs som räknar med att ökade infrastrukturinvesteringar, större protektionism och gränskontroller höjer inflationen. Samtidigt spår banken att de kommande valen i Frankrike, Holland och Tyskland lär tynga euron. Goldman Sachs räknar med ett 10-procentigt lyft för dollarn, jämfört med en valutakorg med euro och brittiska pund.

2. USD 2. Goldman Sachs spår att dollarkursen ska fortsätta stärkas gentemot Kinas yuan. Riktkursen på ett års sikt är att dollarn når 7,30 yuan. Stop loss ligger på 6,75 yuan.

3. Valutakorg i rätt tillväxtländer. Goldman Sachs strateger anser att investerare ska välja en valutakorg bestående av lika delar brasilianska real, ryska rubel, indiska rupier och sydafrikanska rand. Den ska mätas mot en valutakorg bestående av sydkoreanska won och Singapore-dollar. Enligt Francesco Garzarelli, chef för global makro- och marknadsanalys, är uppsidan för detta runt 14 procent.

4. Aktier i tillväxtländer. ”Vi har funnit att Brasilien, Polen och Indien erbjuder en ”isolerad exponering” i återhämtningen bland tillväxtländerna, utan att vara särskilt exponerade mot Kina eller USA:s handelspolitik”, skriver Goldman Sachs. Rekommendationen är att köpa lika stora delar aktier på Warszawabörsens breda index, Sao Paulo-börsens storbolagsindex och indexet över de 50 största bolagen på indiska NSE. Uppsidan beräknas bli 20 procent. Stop loss vid ett fall på 10 procent.

5. Amerikanska statspapper. Precis som i fjol råder Goldman Sachs investerare att gå långa i den amerikanska tioåringen, ett råd som snart skulle visa sig vara fel. Under 2017 förväntar sig strategerna att spreaden mellan nominella och inflationsskyddade statsskuldväxlar ska öka till 230 punkter. Sälj om positionen faller till 160 punkter.

6. Köp utdelningsstarka europeiska aktier. Goldman Sachs råd är att gå lång i högutdelande aktier på Euro Stoxx 50. ”Utdelningsderivat (dividend swaps) ser attraktiva ut”, skriver Francesco Garzarelli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.