”Motvind för H&M”

2016-01-07 07:27 Affärsvärlden SIX
Svenska dagstidningar. Foto: TT

Läs ett antal viktiga nyheter från de svenska morgontidningarna, i notisform.

VATTENFALL VARNAR FÖR ATT REAKTORER MÅSTE STÄNGAS: Samtliga reaktorer hotas av stängning i förtid om inte den omstridda effektskatten slopas. Enligt Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfall Generation och ansvarig för bolagets kärnkraftverk, har situationen förvärrats och den nuvarande situationen bedöms som ohållbar. Elpriserna på terminsmarknaden för flera år framåt har fortsatt att falla och med en effektskatt på 7 öre per kilowatt är det ingen av reaktorerna som är lönsam. Bolaget är dock optimistisk om att få bort effektskatten som infördes när reaktorerna var lönsamma. (Di)

SVENSKA KRAFTNÄT VARNAR FÖR ELKRIS: Skulle Vattenfall stänga ytterligare reaktorer då kan det utlösas en kris i elförsörjningen, uppger Mikael Odelberg som är generaldirektör för Svenska Kraftnät. Energiminister Ibrahim Baylan medger att läget är allvarligt, men några besked om konkreta åtgärder lämnas inte. (Di)

SÅGVERK PÅVERKAS AV ORON I MELLANÖSTERN: Spänningarna mellan Saudiarabien och Iran är dåliga nyheter för svenska sågverk och skogsägare. Arabvärlden är en viktig exportmarknad. SCA har dragit ned på leveranserna, medan Södra har bromsat tallavverkningen. (Di)

NORD-KOREA PROVSPRÄNGER VÄTEBOMB: Nord-Korea uppgav på onsdagen att de har provsprängt en vätebomb, vilket fick FN att kalla till krismöte. Nord-Korea har tidigare provsprängt tre atombomber. Nord-Koreas uppgifter är än så länge obekräftade. (Di)

MOTVIND FÖR H&M: Analytikerna har under det senaste året skruvat ned sina vinstprognoser för bolaget. Det är först 2017 som H&M igen väntas öka vinsten. (Di)

FANTASILÖST ATT TANKA MER AKTIER I LUNDBEGS, MELKER SCHÖRLING OCH INDUSTRIVÄRDEN: Det anser Dagens Industri skribent. Substansrabatterna har pressats till rekordlåga nivåer och i vissa fall förvandlats till premier. "Att köpa tillgångar över marknadsvärde är intuitivt svårsmält och att handla investmentbolag med premier är idéfattig manöver". (Di)

EU VILL FÅ BORT GRÄNSKONTROLLER: EU-kommissionen hoppas att gränskontrollerna som Sverige och Danmark har infört försvinner så fort som möjligt. Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson sa i en kommentar till mötet med EU-kommissionen att syftet var att undvika en dominoeffekt, det vill säga att flera länder inför kontroller trots att de kanske inte har skäl till det. (Svd)

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet