”Motvind för H&M”

Läs ett antal viktiga nyheter från de svenska morgontidningarna, i notisform.

VATTENFALL VARNAR FÖR ATT REAKTORER MÅSTE STÄNGAS: Samtliga reaktorer hotas av stängning i förtid om inte den omstridda effektskatten slopas. Enligt Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfall Generation och ansvarig för bolagets kärnkraftverk, har situationen förvärrats och den nuvarande situationen bedöms som ohållbar. Elpriserna på terminsmarknaden för flera år framåt har fortsatt att falla och med en effektskatt på 7 öre per kilowatt är det ingen av reaktorerna som är lönsam. Bolaget är dock optimistisk om att få bort effektskatten som infördes när reaktorerna var lönsamma. (Di)

SVENSKA KRAFTNÄT VARNAR FÖR ELKRIS: Skulle Vattenfall stänga ytterligare reaktorer då kan det utlösas en kris i elförsörjningen, uppger Mikael Odelberg som är generaldirektör för Svenska Kraftnät. Energiminister Ibrahim Baylan medger att läget är allvarligt, men några besked om konkreta åtgärder lämnas inte. (Di)

SÅGVERK PÅVERKAS AV ORON I MELLANÖSTERN: Spänningarna mellan Saudiarabien och Iran är dåliga nyheter för svenska sågverk och skogsägare. Arabvärlden är en viktig exportmarknad. SCA har dragit ned på leveranserna, medan Södra har bromsat tallavverkningen. (Di)

NORD-KOREA PROVSPRÄNGER VÄTEBOMB: Nord-Korea uppgav på onsdagen att de har provsprängt en vätebomb, vilket fick FN att kalla till krismöte. Nord-Korea har tidigare provsprängt tre atombomber. Nord-Koreas uppgifter är än så länge obekräftade. (Di)

MOTVIND FÖR H&M: Analytikerna har under det senaste året skruvat ned sina vinstprognoser för bolaget. Det är först 2017 som H&M igen väntas öka vinsten. (Di)

FANTASILÖST ATT TANKA MER AKTIER I LUNDBEGS, MELKER SCHÖRLING OCH INDUSTRIVÄRDEN: Det anser Dagens Industri skribent. Substansrabatterna har pressats till rekordlåga nivåer och i vissa fall förvandlats till premier. ”Att köpa tillgångar över marknadsvärde är intuitivt svårsmält och att handla investmentbolag med premier är idéfattig manöver”. (Di)

EU VILL FÅ BORT GRÄNSKONTROLLER: EU-kommissionen hoppas att gränskontrollerna som Sverige och Danmark har infört försvinner så fort som möjligt. Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson sa i en kommentar till mötet med EU-kommissionen att syftet var att undvika en dominoeffekt, det vill säga att flera länder inför kontroller trots att de kanske inte har skäl till det. (Svd)

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder