Mäklarna: Bopriserna stiger

Storstadsregionernas bostadsmarknader tuffar på i rask takt.
Mäklarna: Bopriserna stiger - bostad-bostäder-lägenhet-700-170215_binary_6825784.jpg

Under det första kvartalet har stigande efterfrågan och svagare utbud än väntat drivit på både budgivning och prisökningar. Försäljningstiderna var dock i stort sett oförändrade.

Det visar den statliga bolånebanken SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena. Enkäten genomfördes under perioden 27 mars till 10 april.

Utfallet i enkäten visar att utbudet av bostäder till salu steg mindre än väntat, samtidigt som efterfrågan fortsatte att stiga i samtliga regioner. Skillnaden mellan utgångs- och slutpris, budpremien, ökade en hel del, enligt SBAB.

Skillnaderna mellan regionerna minskade genom att Stockholm, som tidigare har släpat efter, knappade in lite på Göteborg och Malmö.

”Framför allt i Stockholm och Malmö verkar budgivningen ha accelererat. Försäljningsprocesserna förändrades annars inte nämnvärt vilket resulterade i oförändrade försäljningstider. Priserna steg i snabb takt i samtliga regioner, mest i Malmö och lite mindre i Stockholm”, skriver SBAB.

Enligt SBAB:s chefsekonom Tor Borg är det fortfarande bra drag på storstadsmarknaderna, även om den värsta överhettningen kanske har lagt sig.

”Den underliggande obalansen mellan utbud och efterfrågan består men stigande bolåneräntor skulle kunna bromsa in utvecklingen”, säger han.

Inför det andra kvartalet väntas både utbud och efterfrågan öka medan prisökningarna dämpas något, enligt undersökningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.