Swedbanks boindex sjunker

Swedbanks Boindex för Sverige sjönk till 126,2 under det fjärde kvartalet 2015, från 130,8 under föregående kvartal.

”Trots nedgången är fjärde kvartalets siffra är den fjärde högsta vi uppmätt sedan vi började mätningarna 1995. Nedgången förklaras med kraftigt ökande priser, ökande amorteringar och höjda energipriser samtidigt som räntenedgången planade ut”, skriver Swedbank.

Som tidigare ser Swedbank en tudelad marknad med stark köpkraft i mindre kommuner och svag köpkraft för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg.

”Liksom tidigare är marginaler goda vid småhus- och bostadsrättsköp sett till landet som helhet. Marginalerna var dock sämre i de tre storstadsregionerna och mycket låga i städerna Stockholm och Göteborg, speciellt gäller det bostadsrätter. Det anmärkningsvärda är de negativa marginaler vi såg på bostadsrättsmarknaden i dessa städer har ytterligare försvagats”, skriver Swedbank.

Historiskt finns en stark korrelation mellan årlig prisutveckling och Swedbank Boindex, vilket pekar på att prisökningarna i Stockholm och Göteborg är högre än motiverat, uppger banken.

Boindex mäter husköpkraften utifrån medianpriser på småhus. Boindex är 100 när hushållen använder 30 procent av den disponibla inkomsten till boendekostnader. När Boindex överstiger 100 har hushållen råd med sitt boende enligt den fastställda normen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets