Köpläge i Nent?

Nent tar streamingaffären ut i Europa. Är det läge att hoppa på expansionståget?
Köpläge i Nent? - Nent
Nordic Entertainment Group (Nent)
Börskurs: 352,20 kr Antal aktier: 67,3 m
Börsvärde: 23 717 miljoner Nettoskuld: 3 656 miljoner
VD: Anders Jensen Ordförande: David Chance

En av fjolårets stora börshändelser var uppdelningen av mediekoncernen MTG. TV-verksamheterna, med flaggskeppen TV3 och Viaplay och Viasat, knoppades av och lades i det nybildade bolaget Nordic Entertainment Group (Nent). Bolaget hamnade snart i skuggan av det nya, spännande MTG bestående av växande verksamheter inom spel och e-sport.

Sett i backspegeln var tråkstämpeln lite oförtjänt. Nent har på ett förtjänstfullt sätt antagit utmaningen om att gå från ett reklamfinansierat och traditionellt TV-hus till att bli en modern streamingaktör. Även om abonnemangsintäkter från tredjepartsförsäljning är störst så växer andelen intäkter från streamingtjänsten Viaplay. Idag utgör Viaplay 30% av den totala försäljningen. Nents reklamintäkter visar på en stadigt nedåtgående trend och stod under årets första halvår för drygt en fjärdedel av de totala intäkterna.

Affärsvärldens huvudscenario 2020E 2021E 2022E
Omsättning 12 700 13 716 14 813
 – Tillväxt -19% 8% 8%
Rörelseresultat 1 143 1 372 1 778
 Rörelsemarginal 9,0% 10,0% 12,0%
Resultat efter skatt 836 1 050 1 389
Vinst per aktie 12,42 15,59 20,62
Utdelning per aktie 0,00 6,00 7,00
Direktavkastning 0,0% 1,7% 2,0%
Nettoskuld/EBIT 2,0 1,1 0,6
P/E 28,4 22,6 17,1
EV/EBIT 22,7 18,4 13,9
EV/Sales 2,0 1,8 1,7
Kommentar: Alla resultatmått exkluderar jämförelsestörande poster.

Nent har lagt ordentligt med krut på Viaplay. Sett till kundintag verkar det ha varit en lyckosam strategi. I årets andra kvartal landade kundintaget på 206 000 nya kunder, vilket summerar till ett intag av 444 000 kunder för årets första halvår. Visst finns det nog ett mått av uttråkade corona-kunder i siffrorna, men icke desto mindre betyder det att bolaget är på god väg att nå det nyligen höjda målet om ett intag av 700 000 kunder för helåret 2020.

Tyvärr korrelerar kundintaget inte fullt lika bra med omsättningstillväxten. I det andra kvartalet minskade Viaplays försäljning med 4% som en effekt av tillfälliga prissänkningar av sportpaketen till följd av corona. Priserna på Viaplays populära sportpaket har tvingats ned på grund av inställda sportevent. Priserna på sportpaketen gick ned med hela 24% för perioden. Samtidigt kollapsade den redan vikande annonsförsäljningen och var ned 30%. Totalt landade den organiska tillväxten på -13% för kvartalet. Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster halverades jämfört med motsvarande period året innan.

VD Anders Jensen guidar dock för en ljusare framtid, då både annonsförsäljning och sportevents har kommit igen sedan årets andra kvartal. Affärsvärlden tror dock att en full återhämtning i annonsmarknaden ligger några kvartal bort. Dessutom kommer de sportevenemang som inte återupptogs förrän efter kvartalet att kostnadsföras från och med tredje kvartalet. Sportkostnaderna förväntas av den anledningen bli cirka 250 Mkr högre än normalt under tredje kvartalet 2020.

En annan märkeshändelse i det andra kvartalet är att Nent har slagit samman sin satellit- och bredbandsdistribuerad TV, Viasat Consumer, med Telenors dito, Canal Digital. Här finns en utförlig text om bakgrunden till affären och de synergier som väntas av den.
I korthet äger Nent 50% av det nybildade JV-bolaget och i och med årets andra kvartal bokades en icke-kassaflödespåverkande reavinst på 2 383 Mkr. Andra kvartalets resultat hänförligt till Nent landade på 51 miljoner kronor. Vi räknar med att JV-bolagets resultatbidrag efter erhållna synergieffekter landar runt 350 miljoner kronor för prognosåret 2022.

Det nybildade JV-bolaget gör attViasat-verksamheten försvinner ur resultaträkningen, annat än som ett resultat från ett intressebolag. Således har en investering i Nent blivit ett renare spel på tillväxten inom streaming. Det senaste året har bolaget accelererat sina tillväxtplaner och har lanserat en offensiv expansionsstrategi med Viaplay. Streamingtjänsten har redan nu lanserats på Island, och i början av nästa år fortsätter expansionen i Baltikum. Planen är att nå minst 15 nya marknader inom de kommande fem åren. Vilka dessa marknader är, och storleken på dessa, är inte specificerade.

Streamingbolag Räckvidd Sverige Q2 2020
Netflix 46,2%
Viaplay 18,5%
Cmore 10,1%
HBO Nordic 9,8%
Youtube Premium 3,0%
Dplay Premium 2,2%
Apple TV+ 2,1%
Telia Play 1,7%
Com Hem Play 1,5%
Amazon Prime 1,4%
Källa: MMS

Expansionsresan med Viaplay ut i Europa låter lockande, men risken är att produkten inte är så ”skalbar” som Nent vill få det till. Fel innehåll, dålig tajming och inte minst den stenhårda konkurrensen kan göra det svårare än vad man trott att ta sig in på nya marknader.

Det är välkänt att globala jättar som Netflix och HBO i allra högsta grad är närvarande även på den nordiska marknaden, och häromveckan lanserades Disneys egna streamingtjänst Disney+ här. Det är ännu för tidigt att dra några slutsatser av Disneys entré i Norden, men klart är att streamingjätten verkar ha fått en bra start. Enligt en undersökning från i somras planerade nästan 1,5 miljoner hushåll i Norden att teckna abonnemang hos Disney+. Nyligen berättade Disneys Nordenchef att man även tittar på lokalt innehåll, som idag är lite av Nents fjäder i hatten.

Vi har tidigare skrivit om Nents utsatta position i värdekedjan där innehållsägare kan ”kapa mellanhanden”. Detta gäller fortfarande, inte minst sedan Disney+ debut i Norden. På längre sikt finns det dessutom en risk för att alltfler sportevent, exempelvis fotbollsmatcher, sänds ut via rättighetsinnehavarnas egna webbplatser i allt högre grad. Ett exempel från verkligheten är amerikanska NFL som redan idag distribuerar sina egna matcher.

Under våren har vi dessutom fått se verkliga bevis på affärsmodellens skörhet då Viaplay förlorade Champions League-rättigheterna i Sverige och Norge från och med hösten 2021. Bolaget har sänt varje säsong sedan 1992 och har högst sannolikt många kunder som delvis eller enbart betalar för att följa CL. Sedan man förlorade sändningsrätterna ökar sannolikheten för ytterligare prispress på sportpaketen.

I den andra vågskålen finns en pågående sektorkonsolidering. Samarbeten med nordiska operatörer som finska Elisa och norska Telenor stärker tesen om att en nordisk streamingjätte tar form. Man ska inte glömma att Nent faktiskt var på väg att gå samman med danska TDC för ett par år sedan.

Men på dessa kursnivåer är det väl bräckligt att bygga caset på budchanser. Värderingsmässigt ser Nent ganska balanserat ut i dagsläget givet de risker som finns.

I huvudscenariot tror vi på Viaplay-affären och räknar med en stark tillväxt på 8% om året, där lönsamheten hänger med uppåt. Men med en generös EV/EBIT-multipel på 13 finns ingen uppsida att hämta hem på ett par års sikt. Vi ställer oss neutrala till Nent.

Ägare Värde (MSEK) Kapital Röster
Norges Bank 2253 9,3% 8,7%
Swedbank Robur Fonder 2043 8,4% 7,8%
Nordea Fonder 1896 7,8% 7,3%
Handelsbanken Fonder 1082 4,4% 4,1%
TimesSquare Capital Management 1010 4,2% 3,9%
Marathon Asset Management LLP 886 3,6% 3,4%
Keel Capital 806 3,3% 3,1%
Vanguard 802 3,3% 3,1%
Rye Bay Capital LLP 755 3,1% 2,9%
Lannebo Fonder 648 2,7% 2,5%

Källa: Holdings

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Curasight