Analys Uppföljning Sdiptech
Rysaren har bara börjat i Sdiptech

Kommentar till alla aktieanalyser från 12–25 februari 2017
# Sdiptech preferensaktie +16% (Sälj)
Konglomeratet Sdiptech hör inte till Börsplus älsklingsbolag. För ett år sedan sågade vi preferensaktien och när stamaktien börsnoterades i maj så sågade vi den. Däremellan fick vi fram lite ny info om bolagets märkliga syn på rätt och fel.
Sedan dess har stamaktien rasat men det är nog bara början. Bokslutet från Sdiptech verkar visa att den här rysaren bara har börjat.
”Periodens resultat efter skatt för kvarvarande verksamhet uppgick till 93,2 Mkr (79,4) och för kvarvarande verksamhet hänförligt till moderbolagets aktieägare till 87,1 Mkr (73,9)”, står det i bokslutet.
Men i princip hela vinsten kommer från det sorgliga faktum att förvärvade bolag inte levererat enligt plan. Detta är en av många sinnessjuka effekter av IFRS-redovisning där tilläggsköpeskillingar som inte utgår bokförs som vinster trots att det i realiteten handlar om förvärv som inte levererar enligt plan.
”I Sdiptechs affärsmodell ingår nedsidesskydd i förvärv och årets EBITA inkluderar ett positivt bidrag på 78,0 Mkr från nyttjande av sådana nedsidesskydd”, skriver Sdiptech i bokslutet.
I princip hela ”vinsten” för 2017 utgörs alltså av ”nedsidesskydd” från förvärv som inte gått bra. Marknaden har alltid rätt, brukar det heta. Men att Sdiptechs preferensaktie ökat i värde på ett år känns bara helt fel.
# Tobii −46% (Neutral)
Eyetracking-bolagets aktie har fallit kraftigt efter att koncernens amerikanska vinstmotor börjat hacka samtidigt som stora utvecklingssatsningar inom datorspel fortfarande kostar mer än det smakar.
# Oriflame +18% (Neutral)
Aktien har återhämtat sig under hösten och vintern efter starka rapporter. Lönsamheten rör sig i rätt riktning för sminkbolaget.
# Kopparbergs −16% (Neutral)
Bryggerikoncernen är fortsatt pressad av det svaga pundet. Kanske mer än befogat – vi svängde om till köp i januari.
# Capio −3% (Köp)
Marginallyftet uteblev.
# Mycronic −5% (Neutral)
Stundtals hårt blankat men resultatet har övertygat.
# Oncopeptides +74% (Neutral)
Succéartad börsnotering.
# A3 (fd Alltele) -2% (Neutral)
Mer fiber i verksamheten men mycket koppar kvar.
# Bahnhof +31% (Köp)
Tillväxten håller i sig.
# Edgeware +18% (Köp)
Vi sänkte köprådet i rättan tid innan raset.
# Studsvik −41% (Köp)
Vi släppte bolaget från portföljen med en förlust på 5,5 procent.
# Moberg Pharma −31% (Köp)
Börsplus ändrade åsikt om aktien senare under 2017.
# Eatgood −32% (Teckna ej)
En högriskaktie som ännu inte nått sitt genombrott.
# Acosense −22% (Neutral)
Förhoppningsbolaget handlas fortsatt under teckningskursen från fjolårets notering.
—
Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.