Analys Uppföljning
Uppföljning: Fem av sju råd blev rätt
Kommentar till alla aktieanalyser från 7 maj till 20 maj 2017
Sdiptech −31% (Teckna ej)
Aktien har rasat 31 procent efter börsnoteringen. Tyvärr i linje med Börsplus farhågor. Börsvärdet för stamaktien är nu cirka 1,2 miljarder kronor. Aktieägarnas egna kapital är 1,03 miljarder kronor. Cirka 180 Mkr av detta är hänförligt till preferensaktieägarna så stamaktieägarnas egna kapital är cirka 850 Mkr. Samtidigt har bolaget en goodwill på 1,25 miljarder kronor. Något av en bedrift för ett bolag som säger sig köpa bolag väldigt billigt och ha goda kassaflöden. Billiga förvärv med goda kassaflöden borde ju, kan man tycka, leda till synliga substansvärden.
Resurs Bank +5% (Köp)
Nischbankerna fortsätter att tillhöra börsens strykbarn. I fallet Resurs har bolaget snarast överträffat de siffror vi skissade på för ett år sedan. Den vinstförmåga på 5,40 kr/aktie som vi såg framför oss 2019 anses numera bli uppåt 5,60 kr, enligt analytikerna. Men den värdering på p/e 12 vi såg framför oss syns inte på radarn. Multipeln har fallit från 10 till 8,8 gånger vinsten. Kanske är börsen bara rätt smart, undviker den här typen av aktier av rent cykliska skäl och räknar med att detta är så bra det blir. Kanske, men det kunde sagts för ett år sedan också och hittills har försämringen inte varit märkbar.
Tomra +20% (Köp)
Vi hade köpråd på norska Tomra (inom pantautomater och industriella sorteringsmaskiner) från 88 till 124 norska kronor. Rådet blev bra men kanske var vi för snabba med att ta hem vinsten. Värderingen har blivit allt högre – delvis med all rätt då förutsättningarna för pantsystem i nya marknader förbättrats (nu senast efter EU-lagförslag om återvinning av dryckesflaskor).
Skånska Energi +16% (Neutral)
När Elverket Vallentuna köptes ut från börsen för ett år sedan såg vi förvärvspriset som en positiv indikator för Skånska Energi. Men den röriga strukturen med en lönsam kassako (elnäten) och flera mindre förlustverksamheter (elproduktion, elhandel, energilösningar) är ett minus. Förlusterna i de senare har dock minskat vilket lyft resultatet och aktien.
Medicover +21% (Teckna)
Ett fint men lite hemligt bolag inom vård i Östeuropa och Polen. Vi rekommenderade att teckna aktien i noteringen för ett år sedan vilket blev bra. Efter drygt 20 procents avkastning tog vi hem vinsten då värderingen blivit något ansträngd.
Moberg Pharma −9% (Köp)
Börsplus kommenterade Q1-rapporten för aktien som vi då haft köp på länge. Vi bytte dock fot i samband med Q2-rapporten då aktien stod i 44 kronor. Och bytte återigen fot till Köp efter Q1 2018 som var riktigt intressant.
Bahnhof +63% (Köp)
En Börsplus-favorit som vi länge haft köpråd på. Fortsätter växa i oförminskad styrka.
Solteq −4% (Neutral)
Vi tog här bort köprådet på denna finska IT-konsult. Det blev aldrig något bra av det förvärv vi hoppades skulle lyfta siffrorna. I stället fick bolaget problem som tvingade fram ett vd-byte.
Munters −2% (Teckna)
Introduktionen fick en kanonstart men så kom vinstvarningar och svagheten satt därtill i det upphaussade datacenterbenet i Munters. Nu finns förtroendeproblem kring bolaget och aktien tyngs av väntan på om Nordic Capital väljer att göra en FSN och sälja ut sig under teckningskurs.
Fortnox +66% (Neutral)
Svidande miss. Tillväxten visar inga tecken på att avta och börsen har justerat upp värderingen på aktien ett par hack till.
Kontigo Care +30% (Neutral)
Utvecklingen går i rätt riktning med stigande omsättning. Förlustnivån minskar.
GHP Specialty Care −17% (Neutral)
På pappret låter affärsidén med stora specialistkliniker bra. I praktiken fortsätter det vara svårt att få ut vinsterna ur välfärden även om senaste rapporten var ett fall framåt.
—
Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.