Inte så pjåkiga simhallsgym

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen har haft en lugn vecka där Actic Groups klart godkända rapport var en liten ljusglimt.

Sedan förra veckans avyttring av Bredband2 har ingenting förändrats i Nordiska Värdeportföljen. Totavkastningen står just nu i +9,7 procent sedan portföljens start den 15 december. Det innebär att avkastningsgapet mot +0,6 procent för Stockholmsbörsens OMXGSI har minskat marginellt till 9,1 procentenheter.

 

INTE SÅ PJÅKIGT FRÅN ACTIC

Gymkedjeinnehavet Actic Groups (4 procents portföljvikt) bokslut (1, 2) var helt klart godkänt.

Den organiska intäktstillväxten blev lite i underkant, på +1 procent mot samma kvartal i fjol, men hade lovande inslag av ökad intäkt per medlem. Tack vare förvärv blev den totala tillväxten +6 procent. För januari meddelades positiva tillväxtsignaler, med +4 procent i ökad jämförbar kortförsäljning.

På lönsamhetssidan såg det bättre ut. Den justerade ebita-marginalen lyfte från 4,7 till 8,4 procent för kvartalet. Den justerade ebitda-marginalen steg från 11,9 till 14,8 procent. Det här är ändå nivåer som Actic inte säger sig vara tillfreds med. Medan helårets ebitda-marginal backade till 16,4 procent (17,6) är Actics koncernmål att den ska överstiga 20 procent, på medellång sikt.

Kassaflödet från löpande verksamhet lyfte till hela +30 miljoner kronor (+4) före rörelsekapital, och till +52 miljoner (+14) efter rörelsekapitalförändring.

Bakom siffrorna dolde sig det goda beskedet att rörelsesegmentet Tyskland, med än så länge 7 procents intäktsandel, blivit lönsamt på allvar. Den ännu tidiga tyska expansionen lyfte till respektabla 15 procents ebitda-marginal.

Actic Tyskland Q4 2017.PNGActic Tyskland Q4 2017. Källa: Actics bokslutskommuniké för 2017

Actic Groups lönsamhet i rörelsesegment Tyskland. Källa: Bokslutskommunikén för 2017, s. 9

Actic handlas nettoskuldjusterat till runt 10 gånger det löpande rörelsekassaflödet och börjar nu dela ut lite försiktigt (inleder med 50 öre per aktie). Samtidigt faller den initialt höga nettoskuldsättningen (3,1 gånger justerad ebitda per årsskiftet) snabbt om koncernen nu bara får tugga på.

Nordiska Värdeportföljen gillar förutsättningarna för uppvärdering av Actic.

HUR DJUP BLIR SVACKAN I MULTICONSULT?

Sist ut bland portföljinnehaven att rapportera för bokslutssäsongen är Multiconsult (3 procents portföljvikt). Detta Norgebaserade teknikkonsulthus har dock redan vinstvarnat för att projektnedskrivningar kommer att utradera senaste kvartalets vinst.

I onsdagens bokslut förväntar sig Analys+ dels lite klarhet som bekräftar att projekthaverierna är avgränsade. Dels bör Multiconsult kunna ge mer konkreta besked om hur senare kvartals skenande kostnadsutveckling på den norska hemmamarknaden åtgärdas. Multiconsult har ett pågående sparprogram för att komma tillrätta med det sistnämnda.

Multiconsult är en kassaflödesmaskin med låg kapitalbindning och goda möjligheter att växa genom konsolideringsförvärv. Inte helt olikt de mångdubbelt större svenska kollegorna Sweco och ÅF, med den viktiga skillnaden att Multiconsult handlas till ensiffrig ev/ebit-värdering om senaste tidens motgångar visar sig vara just tillfälliga.

Nordiska Värdeportföljen 2018-02-26.PNGNordiska Värdeportföljen 2018-02-26

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.