Active Biotech: Dramatiska konsekvenser för bolaget

Active Biotech och samarbetspartnern Ipsen meddelade på morgonen negativa studieresultat från en klinisk studie med läkemedelskandidaten tasquinimod. Enligt Active Biotechs vd kommer det troligtvis att innebära slutet för projektet.

De negativa resultaten från fas III-studien med tasquinimod, som utvecklas som behandling mot prostatacancer, blir troligtvis spiken i kistan för projektet. Även om det formella beslutet inte tagits ännu ser bolagets vd Tomas Leanderson inte mycket hopp för läkemedelsprojektet.

”Detta att lägga ned projektet är ett formellt beslut som måste tas och det vill jag inte bekräfta förrän beslutet tagits. Men tittar man på patenttiderna så är det ett rimligt antagande att detta är slutet för projektet”, säger han till SIX.

Ni har inte heller sett effekt av tasquinimod i subgrupper?

”Vi kommer så småningom att publicera hela studien men det finns analyser vi ännu inte hunnit göra och det vill vi också göra för att förstå. Vi är så klart förvånade över resultatet. Men hittills har vi bara hunnit titta på data som är avgörande för ett beslut att fortsätta med studien och tyvärr blev svaret där nej”, säger han.

Vad kommer att hända med avtalet med Ipsen?

”Det är också kopplat till formella beslut, men det är rimligt att anta att samarbetet upphör.”

Active Biotech och Ipsen har delat på kostnaderna kring utvecklingen av tasquinimod och vissa kostnader framöver kommer att krävas till tasquinimod, även om det är i mindre nivå, menar Tomas Leanderson.

”Kostnaderna kommer givetvis gå ned. Man måste rapportera vissa data till myndigheterna så det kommer att vara vissa kostnader fortsatt”, säger han.

Ipsen har också utvärderat tasuinimod inom andra cancerindikationer, hur blir det med de försöken?

”Jag försöker vara krass här. Det vore fel av mig att ge sken av att det finns en räddningsplanka”, säger Leanderson.

Vad kommer detta att innebära för bolaget?

”Det kommer att bli dramatiska konsekvenser för bolaget. Det var detta vi hoppades skulle vända bolaget.”

”Någon typ av omstrukturering måste ske, men det är inget som sker nästa månad. Det finns fortfarande arbete kvar med studien som ska rapporteras till myndigheter och så. Men vid ingången av nästa år kommer bolaget att se markant annorlunda ut.”

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.