All time high i rapporter

På torsdag kulminerar rapportsäsongen. Men det vill till att tunga bolag som Ericsson, SEB och Volvo överraskar positivt annars är det risk för bakslag.

Det blev andra börsveckan på raken som slutade på ordentligt plus. I förra veckan steg Affärsvärldens generalindex med 3,0 procent och var uppe i trakterna av årshögsta. Även på andra sidan Atlanten slogs rekord. Dow Jones Industrial Average passerade den psykologiska gränsen på 10 000, även om glädjen blev kortvarig då det var över på någon sekund. Första gången nivån passerades var för tio år sedan, men betydelsen av indexet ifrågasattes nyligen i Financial Times. Indexet är snarare vägt efter aktiekurser och inte efter börsvärde. Ett bolag som är flera gånger större än ett annat kan ha lägre vikt. Annan kritik som fördes fram var att endast 30 aktier ingår och därmed speglar indexet alltför få sektorer. Och skulle utvecklingen mätas i förhållande till euron har indexet i stället minskat med 28 procent sedan 1999 på grund av den svaga dollarn. Oavsett vilken betydelse indexet har, går det ändå i rätt riktning med tanke på att det låg på 6 500 i juni. JP Morgan visade i förra veckan att deras bankverksamhet också går i rätt riktning vilket fick börsen på gott humör. Annat var det med Goldman Sachs och Citigroup där förväntningarna var för högt ställda med fallande kurser som resultat.

Men trots glädjeyra på den amerikanska börsen så finns det kanske inte lika mycket att glädjas åt i realekonomin. Bolåneproblematiken är långt ifrån över och arbetslösheten är på fortsatt hög nivå. Den viktiga amerikanska konsumtionen som ska få världen på fötter igen har inte kommit i gång. Stämningen var fortsatt dyster hos de amerikanska konsumenterna, om man ska tro det index som University of Michigan publicerar varje månad. Det sjönk till 69,4 i oktober jämfört med 73,5 månaden före. På tisdag kommer de nya siffror som berättar om hur det står till med konsumtionen. Detaljhandeln i USA minskade under september med 1,5 procent jämfört med föregående månad, dock en mindre nedgång än vad analytikerna förväntat.

I Sverige är rapportperioden i full gång och den största besvikelsen förra veckan var mobiljätten Nokia. Brakförlusten beror dock främst på en goodwillnedskrivning på över 9 miljarder kronor i det delägda Nokia Siemens Networks. En än så länge mindre lyckad fusion med stora problem sänker analytikernas förväntningar.

Viktiga rapporter att hålla utkik efter i veckan är dagens rapport från storbanken SEB. Fokus ligger förstås fortfarande på hur stora kreditförlusterna blir. Och skulle förslaget gå igenom att de estländska bolåntagarna, på amerikanskt vis, kan få lämna nyckeln till bostaden till banken utan att behöva betala lånen kommer det att få enorma konsekvenser för både Swedbank och SEB. I dag, onsdag, är det även Alfa Lavals tur. Bland verkstadsbolagen är kanske inte Alfa Laval det bolag som sticker först när konjunkturen vänder uppåt, men blir det fortsatt motigt brukar det klara sig hyfsat.

I morgon, torsdag, är det “all time high” på antalet rapporter – ett fyrtiotal svenska börsbolag ska bekänna färg. Men bolag som Ericsson och Atlas Copco kommer inte att försvinna i mängden. Mycket talar för att Ericsson kommer att prestera klart bättre än Nokia, tack vare sin marknadsledande roll inom system och sin stora andel inom service och nätdrift .

Atlas Copco har det säkert fortsatt tufft på anläggningssidan. Något som ett annat bolag också känner av, nämligen Volvo som säljer anläggningsmaskiner. Men det är inte bara inom VCE som Volvo har det svettigt utan även inom kärnverksamheten lastbilar. På fredag får vi veta om det har skett någon förbättring redan under det tredje kvartalet. Många analytiker tror på en förbättring i år och det gör även en pressad ledning och ägarna. Men det kommer nog dröja längre än så.

Flera bolag kommer att rapportera bättre siffror än i fjol då tredje kvartalet var katastrofalt för många. Men det gäller nog att överraska mer än så för att det ska få positiv effekt.

Räntebeskedet från Riksbanken i morgon, torsdag, kommer troligen att bli odramatiskt då räntan med stor sannolikhet kommer att ligga kvar på dagens nivå på 0,25 procent. Det underlättar för de svenska börsbolagen att hantera resten av året.

Nu i veckan

Onsdag

* Rapporter: Alfa Laval, Axfood, SEB, Tele 2, ÅF.

Torsdag

* Rapporter: Atlas Copco, Intrum Justitia, Ericsson, RNB, Kinnevik.

* SCB: Arbetslöshet i september.

* Riksbanken: Räntebesked.

* USA: Husprisindex augusti FHFA, nyanmälda arbetslösa.

Fredag

* Rapporter: Bilia, Haldex, Hexagon, Höganäs, Oriflame, Volvo, Rottneros.

* USA: Home sales.

Måndag

* Rapporter: Electrolux, Boliden, JM.

Tisdag:

* Rapporter: SCA, Fabege, Swedish Match.

* USA: Consumer Confidence.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight