Antalet PPM-fonder föreslås bli 150-200

Premiepensionssystemet ska bli tryggare genom ökad statlig kontroll, föreslår en utredning. En konsekvens blir ett kraftigt minskat utbud på premiepensionens fondtorg - från dagens runt 500 till någonstans mellan 150 och 200 fonder.
Antalet PPM-fonder föreslås bli 150-200 - ppm-premiepension-affarsvarlden-700_binary_6892382.jpg

Efter flera skandaler med bolag som misstänks ha berikat sig på pensionsspararnas bekostnad måste premiepensionssystemet bli bättre och tryggare, enligt den blocköverskridande pensionsgruppen.

Förslaget är att inrätta en ny statlig upphandlande myndighet som ska välja ut de fonder som ska få finnas på premiepensionssystemets fondtorg, och kunna välja bort de fonder som kan antas ge dålig avkastning för pensionsspararna.

– Antalet fonder kommer därmed att minska, säger utredaren Mikael Westberg i samband med att han överlämnar utredningen om hur det nya fondtorget ska se ut.

Redan för ett år sedan infördes striktare regler som innebar att fondutbudet reducerades till dagens nivå.

Enklare att välja

Pensionsmyndighetens fondtorg för premiepensionen bör också bli tydligare för spararna, föreslår Mikael Westberg. Det föreslagna systemet tar utgångspunkt i att det förvalda fondalternativet (AP7 Såfa) är utgångspunkt för de allra flesta. Och för de som vill göra egna val ska strukturen för valet – Westberg kallar det ”valarkitekturen” – förenklas.

– Det handlar om att underlätta valen. Det första relevanta valet efter förvalet är att justera sin risk upp eller ner. Det är vad spararen bör möta som ett första steg. Är man nöjd behöver man inte gå vidare. Men vill man välja mer detaljerat ska det finnas ett upphandlat fondtorg som man går vidare till med information om vad det innebär att ta över ansvaret för placeringen själv, säger Mikael Westberg.

Den nya myndigheten inrättas genom att den Sjunde AP-fonden, som i dag förvaltar förvalsalternativet, får ytterligare uppgifter.

– Det handlar om att förvalta fondtorget, upphandla fonder, förvalta valarkitekturen och utföra kapitalförvaltning inom den traditionella försäkringen utöver det som Sjunde AP-fonden gör i dagsläget, säger Mikael Westberg.

Statens ansvar

I pensionsgruppen, där samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ingår, är man överens om att det här är vägen framåt för att säkerställa kvaliteten och tryggheten i premiepensionssystemet.

– Partierna är redan överens om att det här är lösningen på de stora problem och missförhållanden vi har haft inom premiepensionen. Det här är en färdplan för hur det här ska genomföras, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Staten måste ta sitt ansvar och då måste vi ha ett urvalsförfarande som säkerställer att det inte kommer in några oseriösa aktörer.

Den nya verksamheten är tänkt att påbörjas i januari 2021. Upphandlingen av det nya fondtorget beräknas ta cirka två år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets