Äntligen: ”Nu har börsen vänt”
Stockholmsbörsen har stigit med 14 procent sedan bottennoteringen 4 april, samtidigt har Nasdaq stigit med 30 procent.
Flera av börsens tungviktare har också gjort ett kraftfullt avstamp från bottennoteringarna; Ericsson har stigit 39 procent sedan lågsniffningen 48,50 den 4 april, Nokia 44 procent, Telia 49 procent och Skandia 16 procent.
I samband med att den amerikanska riksbanken sänkte räntan igår sade chefen Alan Greenspan att han ansåg att botten var nådd för den industriella konjunkturen, men att det fortfarande finns risker för ”svagheter”.
Stärkta av detta och den senaste tidens utveckling anser nu allt fler marknadsbedömare att botten är nådd. En av dem är finansmannen Mats Qviberg, VD för investmentbolaget Öresund. ”Jag tror att vi har sett botten på börsen. Exempelvis telekom har nu kommit ned på attraktiva nivåer och vi har nyligen köpt lite Ericsson för första gången på länge.”
”Det har definitivt vänt upp, det visar Nasdaqs starka uppgång den senaste tiden. Till det kommer gårdagens räntesänkning som ingen hade räknat med. Efter att marknaden skruvat ned sina förväntningar har nu de flesta av första kvartalets rapporter blivit som väntat eller bättre. Marknaden har gått från att titta på hur illa det har varit till att det skulle kunna bli bra kommande halvår. Nu ser också avkastningskurvan ut så att det börjar bli mer förmånligt att gå in i aktier”, säger Anders Rudolfsson, mäklarchef på Handelsbanken.
”Vi gick från neutral till övervikt i aktier för ett par veckor sedan. Vi har sagt att börsen kommer bottna kring halvårsskiftet, vi befinner oss i närheten nu, nedåtsidan är i alla fall begränsad. Men vi behöver se lite mer stadga, det kommer att vara fortsatt turbulent ytterligare någon månad. Till det positiva hör att de senaste två månaderna har värderingarna kommit ned på samma nivåer som vid tidigare recessioner, räntesänkningarna i USA är också positiva och jag tror att vi får se flera”, säger Peter Lindkvist, aktiestrateg på investmentbanken HSBC.
Han anser dock att det finns en del frågetecken fortfarande. Det gäller bland annat hur konjunkturen utvecklas i USA framöver och hur länge vinstvarningarna kommer fortsätta. Även Peder Hagberg, förvaltare och partner i Tanglin Investment management, är lite försiktig i sin optimism.
”Innan Federal Reserve sänkte räntan igår hade marknaden funnit en stabilitet, man hade diskonterat ännu sämre vinster än vad som blev facit första kvartalet i USA. Fed lyckades med sin sänkning överraska positivt och även stoppa den pågående ränteuppgången. Men i den tekniska sektorn kvarstår en del frågetecken, det gäller exempelvis hur stora investeringarna kommer att bli framöver. Jag skulle inte säga att det har vänt en gång för alla men det var nog inte så illa som marknaden hade diskonterat i kurserna. Bedömningen av den amerikanska ekonomin är väl just nu att det rör sig om en V-formad utveckling, det vill säga en snar vändning, men än det är ju ingen som vet hur det blir”, säger han.
I Sverige kom idag statistik från SCB som visar att antalet konkurser ökade första kvartalet, vilket visar att effekterna av nedgången på realekonomin nu börjar visa sig. Den största ökningen av konkurser kom i januari, i februari och mars låg antalet sedan stilla. Det är också en indikation på att botten är nådd på börsen eftersom aktiemarknaden alltid ligger steget före verkligheten och diskonterar händelser. Marknaden har nu sett ljuset i tunneln och är på väg ut.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.