Börsgolvet: Frågorna runt Mycronics styrelseledamot Anna Belfrage

Frågetecken hopar sig i Paxmans årsredovisning. Likaså runt Anna Belfrages ordförandeskap i det kontroversiella halvledarbolaget Silex.
Utropstecken står att finna i bonussystemet hos ett spelbolag.
Och en punkt i nya rekryteringar till en investmentbank.
Börsgolvet: Frågorna runt Mycronics styrelseledamot Anna Belfrage - Börsgolvet
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Golvet noterar att styrelseproffset Anna Belfrage klivit in som ordförande för halvledarbolaget Silex i Järfälla. Silex är ytterst kontroversiellt eftersom det handlar om strategiskt viktig verksamhet som ägs och styrs från Kina, förmodligen av militära intressen.

“Det skadar Sverige att vi inte kan tvinga bort Silex kinesiska ägare. Det reser frågor om hur Anna Belfrage tillsattes i Silex? Går hon de kinesiska ägarnas ärenden eller är hennes uppgift att skydda svenska intressen? Den frågan borde aktieägarna i Mycronic, Ellevio, Cint och Note kräva svar på eftersom de har rätt att vet vem det är som sitter i deras styrelse”, resonerar Golvets källa.

Ytterligare frågetecken går, bokstavligt talat, att finna i medicinteknikbolaget Paxmans årsredovisning. I den engelska versionen strösslas det med frågetecken där bolaget redogör för sitt kassaflöde från den operativa verksamheten. Inte mindre än sex stycken.

“Är det månne redovisningskonsulter som haft problem med Google translate? Eller handlar det om förvåning? De kanske är missnöjda med att ligga på plus och hellre velat satsa på tillväxt?”, säger konfunderad skalp vid en middag på Slipen.

I rapportfloden noteras att både Net Insight och Pricer föll cirka 30% efter sina rapporter.

”Men VARFÖR vinstvarnade inte bolagen? De har ju bevakning från uppdragsanalys och det här blev riktigt svagt. Gör om, gör rätt!”, utbrister en Gin Sour på Strandvägen.

Att vara analytiker är tyvärr inte så enkelt som vissa kanske tror. Titta bara på ståltillverkaren SSAB. De har överträffat konsensusförväntningarna 15 av de senaste 18 kvartalen.

“På analyshusen stålsätter man sig förmodligen inför varje rapport. Blir det äntligen rätt efter femton fel, eller blir man sittande där som en fågelholk igen?”, spekulerar en spekulant.

Vill man lämnas med en ännu större mängd frågor än svar rekommenderas att spana in det tämligen obegripliga bolaget Front Ventures nyhetsflöde. Deras innehavsbolag, neobanken Intergiro, undersöks av Finansinspektionen för brister i arbetet med penningtvätt, något Afv tidigare skrivit om.

SVT har kopplat Intergiro till penningtvätt och en del brottsdömda personer i ledningen och ägarlistan. Däribland Trustor-härvans Thomas Jisander. Men inget problem är för stort för Sveriges mer ljusskygga företagssnickare.

Nu har ett nytt bolag skapats med det föga kreativa namnet Citigiro.

“Det är ett riktigt tjyv- och rackarspel. Tittar man närmare på saken ser det ut som att Intergiros verksamhet rakt upp och ner överförs till det nya bolaget. Samtidigt som Intergiros ägare får köpa in sig via apportemission. Så ägarstrukturen riskerar att bli precis densamma”, säger en Phoo på Drottninggatan och höjer på ögonbrynen.

“Ja, och ett amerikanskt bolag ska kliva in med 320 Mkr i detta skandalnäste”, säger en vårrulle. “Man undrar ju om de pengarna verkligen finns? Huvudkontor i Washington DC, pyttsan! Det tror jag på när jag ser det.”

Ett utropstecken står att finna i bonussystemet hos spelbolaget Enad Global 7 där bolagets VD Ji Ham cashar in för fullt. 2022 fick han 22,9 Mkr i ersättning med en del förvärv i ryggen. Grundlönen ligger på 8 Mkr.

“Men förra året blev det 14,5 Mkr när bolaget var på defensiven med besparingsprogram. Aktien har backat 13% på ett år. Ett väldigt behändigt system där det inte verkar spela någon roll hur det går. Han får stora bonusar oavsett”, säger en trader och skakar på huvudet.

Och till norska investmentbanken SpareBank 1 Markets Sverigesatsning har flera analytiker rekryterats. Enligt snacket på Stureplan ska de bli 15 till antalet.

I den uppgiften finns varken frågetecken eller utropstecken att hämta. Dock en punkt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du allt från Börsgolvet

Annons från Curasight