Laddar

Arcam lyfter på börsen

Stockholmsbörsen hovrar kring nollan under den inledande handelstimmen.

Det är några tiondelar sämre än utvecklingen i övriga Europa. Kina har genom ett statistiksläpp hamnat i fokus, och Swedbank har köpt verksamhet från Danske Bank.

SIX Generalindex är klockan 10.08
upp med 0,1 procent till 460 och OMXS30-index noteras till +0,1 procent vid 1.427. Omsättningen är 2,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Utfallet för Kinas
inköpschefsindex (Caixin) blev det lägsta på 78 månader i september. Preliminärt var siffran 47,0 i september, jämfört med 47,3 månaden innan. “Nedgången indikerar att nationens tillverkningsindustri har nått ett avgörande läge i den strukturella omvandlingsprocessen”, sade Caixins chefsekonom He Fan bland annat.

Inköpschefsindexet var, förutom
att det var lägre än månaden innan, också oväntat dåligt, enligt CNBC. Att resultatet hamnade under 50 är också en indikation på att ekonomin fortsätter bromsa in.

Kinas president Xi Jinping lovade
att fortsätta med reformer, men såg inget behov av fortsatt valutadevalvering. Han är just nu i USA.

Swedbank köper Danske Banks
retailverksamhet i Litauen och Lettland. Någon prislapp anges inte, men det handlar om cirka 127.000 privatkunder, med sammanlagd lånevolym på 641 miljoner euro. Förutsatt relevanta godkännanden räknar man med att förvärvet träder i kraft under första kvartalet nästa år. Swedbank är ned 0,5 procent.

Riktkursen för Elekta har
justerats upp till 90 kronor, från 68 kronor, av Nordea. Rekommendationen är på oförändrade köp. Samtidigt uppger Elektas nygamla vd Tomas Puusepp i en intervju i DI att man de är försiktigt optimistiska och ska leverera vad de sagt, men att det ännu är för tidigt att justera prognosen. Elekta stiger 7,9 procent.

Rekommendationen för Husqvarna har
höjts till behåll, från minska, av Kepler Cheuvreux. Investerarna svarar med att köpa upp aktien med 0,8 procent.

Vidare på hemmaplan har Venue
Retail föreslagit en riktad konvertibelemission, samt en riktad nyemission till Staffan Persson, storägare i bland annat Eniro. Aktien ökar 8,0 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i ett
färskt nummer köp av Volvo, Peab och Mr Green. Däremot rekommenderas sälj för Astrazeneca. Volvo ökar med 3,1 procent, Peab med 1,8 procent och Astra, som skakar av sig rekommendationen, är upp 0,5 procent.

Seamless vd Peter Fredells bolag
Fredell & Co har sålt knappt 1,5 miljoner Seamless-aktier. Nu står innehavet i drygt 2,85 miljoner. Seamless-aktien backar 3,8 procent.

Arcam har fått en order på fem
Q10-system från kinesiska AK Medical. Arcams vd Magnus René säger till SIX News att man industriellt inte märkt av någon oro i Kina. Aktien klättrar med 8,4 procent.

Scandidos har bjudit marknaden på
delårssiffror, men kvartalet blev svagt. Omsättning och nettoresultat försämrades under det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien faller 3,5 procent.

Marknadsnotiser tagna klockan 10.08

Index                     

Senast 

I dag % 

 I år %

SIX Generalindex             

460    

+0,1    

+0,8

OMX Stockholm 30           

1.426    

+0,1    

-2,6

SIX Return index             

860    

+0,1    

+4,1

SIX Sverige cykliskt 15      

385    

+0,3    

-3,5

SIX Sverige defensivt 15     

490    

+0,2    

+8,9

SIX Volatilitetsindex       

26,4    

-3,2   

+69,3

SIX Finans                   

668    

-0,3   

 +2,7

SIX Hälsovård                

391    

+0,6    

+5,4

SIX Industri                 

543    

+0,6    

-0,5

SIX IT                       

147    

-0,1   

+28,4

SIX Konsumentvaror         

1.328    

+0,0     

+3,0

SIX Råvaror                  

260    

+0,4   

-10,6

SIX Telekommunikation        

268    

+0,3   

-11,8

SIX Tjänster               

1.187    

-0,1   

+17,0

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.