Asienbörserna uppåt i spåren av uppgångar och optimism

Japanska räntor visar däremot små förändringar på fredagen.

Asienbörserna stiger överlag på fredagen i spåren av uppgångar i USA och handelsoptimism. USA-räntorna är något ned medan dollarn tappat mot euron och yenen.

Årets jul blev en mycket lugnare resa än förra årets stora turbulens och börsfall, med oro för nedstängning av statens verksamhet, handelskrig, Fed-kritik och försäkran om likviditet hos bankerna.

I år sjönk USA-börserna något på julafton för att på torsdagen stiga rejält och sätta nya rekord, med Nasdaq över 9.000-nivån. Bland annat gick detaljhandeln bra med Amazon i spetsen, och Mastercard rapporterade rekord för näthandeln inför helgerna.

”Det har funnits ett mycket av robust sentiment mot slutet av 2019, men vi skulle behöva se det överföras till den reala underliggande ekonomin in på 2020. Det är förvånande att vi sett de räntesänkningar som vi sett men att investeringarna i kapitalvaror inte gått upp som man kunnat anta”, sade Ann Berry på Cornell Capital till Bloomberg TV.

Kinas handelsdepartement uppgav på torsdagen att de fortsatt har nära kontakt med USA om slutförandet av ”fas ett”-handelsavtalet och procedurerna inför ett undertecknande.

Även om oron för handelskriget inte är borta så har den minskat, vilket bådar gott för sentimentet.

”Recessionen har senarelagts. Inte bara har Fed intervenerat för att ge billiga pengar, även USA-konsumenterna fortsätter att se hälsosamma ut”, sade Christopher Smart på Barings till Wall Street Journal.

Japanska räntor visar små förändringar på fredagen.

USA-räntorna sjönk tillbaka något under torsdagen i spåren av god efterfrågan i en emission av sjuåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar. Förändringarna sedan måndagen är samtidigt små.

Dollarn fick en liten skjuts på torsdagen men har sammantaget tappat något mot såväl yenen som euron sedan måndagen, och dollarindex är 0,3 procent ned.

”Även om uppgången i dollarn delvis har tagits bort från lägre räntor efter emissionen av sjuåringar så lägger optimismen om USA-Kina ett solitt golv under dollarn. Hursomhelst väntar jag mig inga stora förändringar i endera riktningen på marknaden i dag då handeln förblir tunn under helgveckan”, sade Toshinobu Chiba på Nissay Asset Management till Reuters.

Att den japanska tv-stationen NHK på fredagen av misstag skickade ut nyheten att Nordkorea avfyrat en missil i havet öster om Japans övärld gav inget direkt avtryck på sentimentet. USA och dess allierade i Asien har varit nervösa efter att Nordkorea flaggat för en ”julklapp”, vilket tolkades som ett nytt test av långdistansrobotar.

Statistik under vår julhelg har visat på bra tryck på den amerikanska arbetsmarknaden, medan japanska data varit blandade, med högre inflation och lägre arbetslöshet än väntat, medan detaljhandeln sjönk kraftigt i november i spåren av den höjda momsen i oktober. Men även i årstakt är såväl handel som industriproduktion ned i november.

Fredagens agenda är tunn med USA-oljelager i eftermiddag som en av få hållpunkter.

Pundet har stärkts något under veckan, medan den svenska kronan stärkts 2 öre mot dollarn men tappat 3 öre mot euron sedan den tidiga stängningen på måndagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.