Bennets bolag förvärvar sig i bättre form

Carl Bennet-kontrollerade Elanders håller på att stöpa om verksamheten. Utvecklingen är lovande, men aktien är för riskabel för oss.

En av Stockholmsbörsens verkliga seniorer är tryckeriet Elanders, grundat 1908. Huvudägare sedan 1997 är Carl Bennet som byggt Getinge, räddat Boliden och nyligen satte succén Lifco på börsen. Elanders utveckling visar dock att inte allt som Carl Bennet tar i blir till guld. Som en parallell har en annan self made-­miljardär, Melker Schörling, inte heller lyckats med allt. I fjol sålde han sina sista aktier i kuverttillverkaren Bong efter flera svåra år.

Elanders situation påminner mycket om Bongs. Båda bolagen nådde under högkonjunkturen fram till 2007 inte upp till rekordresultaten från konjunkturtoppen vid millennieskiftet. Duon hade sedan svårt att hänga med när konjunkturen vände upp efter lågkonjunkturen 2009 eftersom teknikutveckling och digitalisering till slut fick efterfrågan på tryckta produkter respektive kuvert att vika. Även om branschförutsättningarna naturligtvis inte är helt identiska är en jämförelse intressant. Relativt sett har Elanders klarat sig bäst, vilket delvis kan förklaras av bolagens olika strategival.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här