Börsen faller efter valutakollaps

Kurserna på Stockholmsbörsen föll på tisdagen då fortsatta oljeprisfall orsakade kraftiga försvagningar för oljevalutor. Den ryska rubeln i synnerhet faller kraftigt och drar med sig alla bolag med rysk exponering.

”Den starkaste drivkraften på marknaden just nu är oljepriset. I och med att vi inte vet vilka indirekta skador det för med sig har det lett till en försiktighet kring risktillgångar som aktier”, kommenterade Art Hogan, chefsstrateg på Wunderlich Securuties för Dow Jones Newswires.

SIX Generalindex var klockan 14.28 ned 0,9 procent till 434 medan OMXS30 hade backat 0,8 procent till 1.397. Omsättningen var 10,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 15,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Den ryska centralbanken höjde sent i går räntan med 650 punkter till 17,00 procent. Höjningen fick initialt en positiv effekt och rubeln stärktes cirka 10 procent mot dollarn. Det styrkan avtog dock snart och på eftermiddagen hade rubeln i stället tappat som mest 18 procent jämfört med gårdagens noteringar. I skrivande stund var nedgången närmare 14 procent.

Detta påverkade bolag som på olika sätt är exponerade mot Ryssland. Nordea är en av de banker i Europa med störst exponering i absoluta tal mot Ryssland, bedömde Citigroup i en analys. Nordea tappade 2,9 procent.

Andra aktier som drabbades av nedgången var Oriflame, som har Ryssland som en av sina största marknader, och Vostok Nafta, vars största portföljbolag är ryska Avito. De aktierna var ned 6,3 respektive 8,7 procent.

Rubelkraschen, som har pågått under en längre tid men som i dag var ovanligt kraftig, har sin bakgrund i de kraftigt fallande oljepriserna. Enligt en analys av Goldman Sachs är tänkta men ännu inte beslutade investeringar i nya oljefält med en sammanlagd produktion på 7,5 miljoner fat per dag olönsamma vid ett oljepris på 70 dollar per fat. På tisdagen handlades Brentoljan under 60 dollar per fat för första gången sedan 2009.

Oljesektorn på Stockholmsbörsen klarade sig dock ganska bra på tisdagen. Det inte minst på grund av att Africa Oil steg med 4,0 procent efter att ha pekats ut som en 2014-förlorare som kan bli en 2015-vinnare i Dagens Industri.

En annan sektor som har det tufft är stålet där ett överutbud och hot om kinesisk export tynger utsikterna. Att det kinesiska inköpschefsindexet preliminärt kom in under 50 i december gjort inte saken bättre. SSAB var ned 1,8 procent medan grossisten BE Group föll 7,2 procent efter att Handelsbanken varnat för nyemissionsrisk om inte utsikterna förbättras.

Två andra förlorare, helt orelaterade till både oljepriset och stålet, var Fingerprint Cards och Precise Biometrics som föll 5,1 respektive 4,4 procent efter att Huawei lanserat en tänkt Iphone-utmanare utan fingeravtryckssensor. Bolagen har levererat touchsensor respektive algoritm till tidigare Huawei-modeller.

Doro steg 6,5 procent till 39,40 kronor efter att ha förvärvat Caretech, ett bolag som sysslar med digital trygghetstelefoni och tillhörande tjänster för äldre. Remium gillade affären så mycket att de omedelbart höjde riktkursen med en femma till 50 kronor.

Mekonomen klättrade 1,1 procent efter att ha beslutat sig för lägga ned surdegen Danmark. Alla egenägda verkstäder, regionallager och huvudkontor försvinner och kvar blir franschiseverkstäder som kommer att förses med delar från centrallagret i framtiden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco