Bortglömt maktskifte

Sveriges tyngsta bolagssfär har fått ett nytt överhuvud. Men till skillnad mot Wallenberg och Industrivärden tycks ägaren tämligen ointresserad av sin enorma portfölj.

Natten till måndagen den 19 januari avled Peter Wallenberg och sfären förlorade sin mångårige ledare. Sönerna Jacob och Peter Jr tog över tillsammans med brorsbarnet Marcus Wallenberg. Tre dagar senare meddelade Industrivärdens starke man Sverker Martin-Löf att han lämnar alla sina uppdrag i vår, efter en alltmer komprometterande medie­granskning. Nu bestämmer stor­ägaren Fredrik Lundberg och Handelsbankens blivande ordförande Pär Boman det mesta i sfären.

Wallenberg och Industrivärden i all ära – men jämfört med den största bolagsgruppen i Sverige är de småpotatis. Vi talar om en sfär med en portfölj på i runda slängar 500 miljarder kronor, ett substansvärde dubbelt så stort som Investors och sju gånger större än Industrivärdens. Också efter Alliansens försäljningar av bland annat Vin & Sprit för 55 miljarder kronor och storposten i Nordea för 60 miljarder kronor är staten Sveriges finansiellt största sfär, med en diversifierad porfölj av företag som verkar i nästan alla branscher. Vattenfall, Telia Sonera, Svenska Spel, LKAB och Sveaskog är några av de nio delägda och 41 helägda bolagen, som kontrolleras av regeringen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här