Bra köp för långsiktiga

Nätmäklaren Nordnet är på väg in i en lugnare fas efter förra årets kursdubbling. Men med flera års tillväxt framför sig är bolaget långsiktigt köpvärt.

Den svenska nätmäklaren Nordnet har på lite drygt 10 år växt från ingenstans till att i dag vara Nordens största bank mätt i antalet avslut på börsen. 2009 blev också ett bra år för ägarna med en dubblering av aktiekursen. Den starka börsutvecklingen fick fart på aktieaffärerna och inflödet av sparkapital i bolaget. Det glada börshumöret avspeglade sig också i Nordnets bokslut för 2009 där företaget visade upp ett intäktslyft om 31 procent samtidigt som resultat steg hela 47 procent under året. Nordnets finländska förvärv eQ fick ett rejält lyft tillväxtmässigt under fjolåret, och av bolagets totala ökning av sparkapitalet om 51,3 miljarder, till 90,4 miljarder kronor, svarade eQ för 21,1 miljarder kronor, eller cirka 40 procent av tillväxten. Motsvarande utveckling för 2010 är dock inte att vänta. Börsklimatet kommer vara tuffare under 2010 och det återstår därför för Nordnet att växa av egen kraft.

Lönsamheten i Nordnet är, oaktat börsutvecklingen och kundernas transaktionsmönster, beroende av två variabler. Kundernas sparkapital och Nordnets kostnadsstruktur. Beträffande den sistnämnda har bolaget fortfarande en del att bevisa. Efter en vild satsning i Europa under förra vd:n Klas Danielsson har Nordnet under Carl-Viggo Östlund nu definierat Norden som sin hemmamarknad. Ledningen talar gärna om kostnadsfördelar med att ha Norden som marknad, men än så länge lyser synergierna med sin frånvaro. Har Nordnet rätt i sin analys finns det ingen anledning för banken att långsiktigt ha hälften i rörelsemarginal jämfört med konkurrenten Avanza, som valt att stanna på den svenska marknaden. Det torde därför finnas mer att hämta för Nordnet genom fortsatt trimning av kostnadsstrukturen.

Kundernas sparkapital har till dags dato enbart växt inom den befintliga värdepappershandeln, men nu börjar Nordnet på allvar satsa på sina två andra verksamhetsben, banktjänster och pensioner. Inom traditionella banktjänster kommer Nordnet under 2010 lansera en uppsjö av produkter med allt från lönekonton till olika typer av sparandetjänster. För tjänstepensionerna som lanserades under 2007 börjar tillväxten också ta fart och från 2009 erbjuds anställd personal i storföretag som Gambro och Ikea att använda Nordnet för sin pension. Här finns stor tillväxtpotential.

Nordnet satte som mål under 2008 att dubblera intäkterna inom 3-4 år med bibehållen lönsamhet. Efter förvärvet av eQ återstår cirka två tredjedelar av jobbet. Tufft kan tyckas med tanke på att Nordnets tillväxt framöver torde landa på runt 10-15 procent. En joker i sammanhanget är räntenettot som kan lyfta tillväxten och vinsten betydligt under de kommande åren i takt med att världens riksbanker höjer sina räntor. En snittränta bara enligt 2008 års nivå skulle lyfta rörelseresultatet med hela 20 procent.

Räknat på nuvarande kurs om 23,30 värderas Nordnet till p/e 15,2 för 2010 respektive 12,6 för 2011. Helt okej givet Nordnets marknadsposition och att bolaget har många år av tillväxt framför sig. Därtill ser den värsta courtage-pressen ut att vara över och Nordnet kommer kunna fortsätta att växa, främst utanför Sverige, genom ett och annat mindre förvärv. Affärsvärlden tror inte på något starkare kursutveckling under 2010 men anser att Nordnet är ett utmärkt val för en längre aktieportfölj. Rekommendationen köp återupprepas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.