Bra köp för långsiktiga

Nätmäklaren Nordnet är på väg in i en lugnare fas efter förra årets kursdubbling. Men med flera års tillväxt framför sig är bolaget långsiktigt köpvärt.

Den svenska nätmäklaren Nordnet har på lite drygt 10 år växt från ingenstans till att i dag vara Nordens största bank mätt i antalet avslut på börsen. 2009 blev också ett bra år för ägarna med en dubblering av aktiekursen. Den starka börsutvecklingen fick fart på aktieaffärerna och inflödet av sparkapital i bolaget. Det glada börshumöret avspeglade sig också i Nordnets bokslut för 2009 där företaget visade upp ett intäktslyft om 31 procent samtidigt som resultat steg hela 47 procent under året. Nordnets finländska förvärv eQ fick ett rejält lyft tillväxtmässigt under fjolåret, och av bolagets totala ökning av sparkapitalet om 51,3 miljarder, till 90,4 miljarder kronor, svarade eQ för 21,1 miljarder kronor, eller cirka 40 procent av tillväxten. Motsvarande utveckling för 2010 är dock inte att vänta. Börsklimatet kommer vara tuffare under 2010 och det återstår därför för Nordnet att växa av egen kraft.

Lönsamheten i Nordnet är, oaktat börsutvecklingen och kundernas transaktionsmönster, beroende av två variabler. Kundernas sparkapital och Nordnets kostnadsstruktur. Beträffande den sistnämnda har bolaget fortfarande en del att bevisa. Efter en vild satsning i Europa under förra vd:n Klas Danielsson har Nordnet under Carl-Viggo Östlund nu definierat Norden som sin hemmamarknad. Ledningen talar gärna om kostnadsfördelar med att ha Norden som marknad, men än så länge lyser synergierna med sin frånvaro. Har Nordnet rätt i sin analys finns det ingen anledning för banken att långsiktigt ha hälften i rörelsemarginal jämfört med konkurrenten Avanza, som valt att stanna på den svenska marknaden. Det torde därför finnas mer att hämta för Nordnet genom fortsatt trimning av kostnadsstrukturen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här