Bratt: Fler vinstvarningar kommer – fallhöjden är hög

Vinstvarningar kommer att komma från fler bolag än Husqvarna och Traton, varnar Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Vinstvarningar kommer, spår Frida Bratt.
Fler vinstvarningar kommer att komma framöver, spår Frida Bratt.

Först kom Husqvarna på måndagen – sedan Scania-ägaren Traton på tisdagen. Den här veckan har inletts med två vinstvarningar från börsjättar.

Och fler lär komma, tror Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Traton vinstvarnar – lägre försäljningsvolymer på grund av chipbristen

”Jag tror att fler vinstvarningar tyvärr kan vara att vänta. Frågan är om marknaden kan se problemen som tillfälliga och bortse från dem i nästa rapportperiod”, skriver hon i ett blogginlägg.

Hon skriver också:

”Som investerare bör man vara medveten om att börsen gått väldigt bra och att de här stora bolagen utvecklats extremt väl det senaste året. Med en så hög ribba blir ju också fallhöjden högre. Å andra sidan kan ju det här handla om problem och flaskhalsar som marknaden skulle kunna bortse ifrån, om man tolkar dem som kortsiktiga. Men om man gör det eller inte, det återstår att se.”

Husqvarna vinstvarnar

Vinstvarning sänkte Husqvarna

Husqvarna-aktien tog rejält med stryk på sin vinstvarning i måndags och handlades ner närmare 7%. Det drabbade huvudägarna tillika investmentbolagen Investor och Lundbergs som är de två största ägarna i gräsklipparjätten, enligt Holdings. De äger runt 16,8 respektive 7,6% av kapitalet i Husqvarna, enligt databasen.

Husqvarna får sänkta riktkurser av Handelsbanken och Pareto

Både Handelsbanken och Pareto har sänkt sina riktkurser för Husqvarna efter beskedet att Briggs & Stratton inte kommer att leverera det antal gräsklipparmotorer som beställts, noterar Finwire.

Handelsbanken sänker riktkursen från 145 till 140 kronor och upprepar sin köprekommendation. Paretos nya riktkurs ligger på 115 kronor. De har rekommendationen behåll på aktien.