Lucka 4: ”Plejd var en besvikelse”

Humle Fonders analytiker Elin Wiker har hunnit med runt 400 småbolagsrapporter i år. I Q4 tror hon att konsumentbolag kan överraska, men det gäller att vara selektiv.
Lucka 4: ”Plejd var en besvikelse” - Lucka 4 Elin Wiker
Humle Fonders analytiker Elin Wiker. Foto: Privat

Du har blivit lite av en rapportpresentatör för småbolagen. Hur många har du läst i år?

“Det är svårt att minnas alla, men hittills är jag nog uppe i 400 rapporter i alla fall.”

Hur sammanfattar du året?

“I Q1 blev marknaden förvånad över hur bra rapporterna var och optimismen som fortsatt fanns bland bolagen. Sen kom Q2 som en kalldusch, med mer pessimistiska tongångar. I Q3 blev det lite varierat resultat med sämre organisk tillväxt och lägre orderingång. Det viktigaste var dock vad bolagen sa om framtiden och hur förväntansbilden såg ut. Att vi kanske sett det värsta lyfte en del aktier ordentligt och marknaden piggande till.”

 Vilka var de största besvikelserna i Q3?

Plejd var en besvikelse. Bolaget pratar om en stark våg av tillväxt framåt, men bygger sådant lager att likviditeten är väldigt ansträngd och oroväckande.”

“Husqvarna var också en besvikelse, både vad gäller omsättning och marginal. Fortsatt tal om lagerjusteringar och en svår marknad framöver. JM:s siffror visste man skulle vara dåliga, men de lyckades ändå underprestera.”

Vilka rapporter har stuckit ut i läsningen?

New Wave och Torsten Jansson gör det inte lätt att läsa rapporten snabbt med sina färger och typsnitt. Teqnions är alltid kul att läsa, de sticker ut lite.”

“I övrigt ogillar jag när bolag slutar rapportera viss information, som organisk tillväxt eller orderingång.”

 Vilka tror du kan överraska positivt i Q4?

“En del konsumentbolag kan nog överraska, bland annat mot bakgrund av Black friday. Men man får vara lika selektiv som konsumenten med var man spenderar sina pengar.”

“Även bolag inom lab- och medtech. De kommer från tuffa jämförelsetal till lättare, problem med lagerjusteringar som nu väntas bottna och värderingar som var uppe i skyn har blivit mer realistiska.”

Vilka tre böcker borde alla läsa i jul?

“En av årets favoriter är Magkänslans intelligens av Alexander Norén. Många olika psykologiska teorier som ger tänkvärda perspektiv kring beslutsfattande. Börsen är mycket psykologi och jag tycker den har varit värdefull.”

Känslans intelligens av Daniel Goleman, som utforskar och förklarar emotionell intelligens. Hur man kan utveckla och använda den för att hantera olika livssituationer och förbättra relationer. Både på ett professionellt och personligt plan.”

I befintligt skick: Att ta sig själv på allvar av Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Pettersson. Att förstå det egna känslolivet och kopplingen mellan behov-känslor-agerande. Relationen till en själv och ens nära och kära. Det finns mer i livet än börsen och pengar.”

Fler kalenderluckor hittar du här: Afv:s Julkalender 2023

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.