Husqvarna vinstvarnar

Husqvarna uppger i ett pressmeddelande att det finansiella resultatet kan påverkas negativt under 2022 på grund av konflikt med en leverantör.
Husqvarna
Konflikten är med Briggs & Stratton som sagt att de endast kommer leverera en mycket liten del av motorer för åkgräsklippare som Husqvarna tidigare beställt inför säsongen 2022. Detta har gällt främst för Nordamerika.

”I detta sena skede är Husqvarna Groups möjligheter att säkra alternativa motorleveranser inför 2022-säsongen extremt begränsade. Husqvarna Group har därför igår, i syfte att skydda sina kunder och sin verksamhet, lämnat in en stämningsansökan i delstaten South Carolina för att tvinga B&S att leverera alla motorer som täcks av dessa beställningar”, skriver Husqvarna.

Enligt Husqvarna kan motorbristen i värsta fall resultera i en nettoförsäljningsförlust på cirka 2 miljarder kronor, främst under 2022, med begränsad effekt under fjärde kvartalet 2021.

”Husqvarna Group är dock optimistiska att den legala processen ska nå ett tillfredsställande resultat, vilket skulle innebära att effekten på verksamheten, leverantörer, kunder och finansiellt resultat blir begränsad eller helt uteblir. Givet det tidiga skedet i förhandlingarna och de många möjliga utfallen är det för tidigt att uppskatta den sannolika effekten på rörelseresultatet till följd av denna konflikt”, skriver Husqvarna.

Bolaget påpekar också att de påverkade produktkategorierna har en lägre lönsamhet än koncernens genomsnitt.