Breda nedgångar på Asienbörserna

Asienbörserna backade på bred front på onsdagen. Börserna i Seoul och Sydney handlades ned med mer än 3 procent, medan Tokyobörsen backade något mindre. Börserna i Fastlandskina backade relativt sett minst bland de större börserna i regionen.
Breda nedgångar på Asienbörserna - asien-pil-tokyo-ned-700_binary_6969129.jpg

I Tokyo backade särskilt elektroniketillverkare och teleoperatörer, medan banker gick bättre. Yenen stärktes mot dollarn efter att ha tappat under föregående dag.

”Vi saknar någon starkare känsla av riktning. /…/ Om vi inte ser en utveckling där antalet nya virusinfektioner står ut, kommer det att vara en svår miljö att kunna handla i med självsäkerhet”, säger Toshiaki Iwasaki, analytiker vid Mito Securities, till Bloomberg News.

Japans regering presenterade sent på tisdagen ett andra stödpaket samtidigt som coronavirusutbrottet tycktes föra landets ekonomi allt närmare en recession. I stödet ingår ett lånepaket som tillför 1.100 miljarder yen till redan aviserade billiga lån, och 431 miljarder yen i utgifter för att hjälpa vårdpersonal och de som drabbas av de stängda skolorna i landet.

Bland förlorarna fanns hemelektronikbolget Maxell, som förutspår en förlust för helåret på 700 miljoner yen, att jämföra med en tidigare prognosticerad vinst på 2 miljarder yen. Bolaget stryker även utdelningen för det andra halvåret. Aktien backade 7 procent.

Bland övriga teknikaktier som föll fanns Tokyo Electron och Advantest.

I Hongkong bidrog internetkonglomeratet Tencent kraftigt till nedgången genom att tappa drygt 1 procent. Bland de enskilda aktier som backade mest fanns olje- och gasbolaget Cnooc, som sjönk drygt 5 procent.

Australiens ASX200-index backade också och indexet har nu tappat mer än 20 procent från toppen. Investerarna väntade på tecken på stimulansåtgärder från USA som följd av virusutbrottet. I Sydney bidrog bankerna mest till nedgången, men sett till de senaste två veckorna har energiaktier varit sämst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets