Capios VD tonar ned den politiska risken

Per Båtelsson har bit för bit byggt upp före detta Bure Hälsa och Sjukvård, numera Capio, och i höstats tog han bolaget till börsen. Sedan dess har kursen stigit med över 50 procent.

Hur ser du på den politiska risken i sjukvården, som många oroas av? ”Jag ser inga potentiella hot mot nuvarande verksamhet, vi har långa vårdavtal och därmed lång framförhållning. När det gäller vissa verksamheter kan det naturligtvis hända att politiska beslut tar en del av den potentiella marknaden ifrån oss. Men vi har idag en sådan bredd att jag inte ser det som ett problem.”

Varför har ni gått in i äldrevården, det är ju ett nytt område för er? ”Därför att det var väsentligt att hålla ihop vårdkedjan. En dåligt fungerande äldrevård slår tillbaka mot sjukvården, därför var det viktigt att säkra en bra eftervård. Det gör vi nu bland annat med köpet av Löwenströmska.”

Personalbristen inom sjukvården är ju ett utbrett problem som måste drabba även er, även om ni har lägre personalomsättning än många andra? Att använda bemanningsföretag är ju ett dyrt sätt att ta tillbaka sin personal? ”Det är en viktig uppgift för oss just att få personalen att stanna inom vården. Man måste visa att de ger intäkter och inte bara är kostnader, för det är inte särskilt roligt. Vi använder också bemanningsföretag ibland, men det skall bara vara tillfälligt, för att kapa toppar. Vi har ett mindre behov av det än många konkurrenter, vår största resursbrist idag är inte personal utan lokaler.”

Hur kan ni ha så mycket lägre driftkostnader än landstinget utan att det går ut över vården? ”Vi har bättre arbetsverktyg och utnyttjar både lokaler och personal bättre. Vi gör exempelvis bokningar på webben och vi är snabba på uppföljningar inom underdiscipliner som radiologi som annars kan bli flaskhalsar.”

Idag är den privata andelen vård i Sverige mellan nio och tolv procent, beroende på man räknar kommunala bolag eller ej. Du tror att andelen kommer att öka, när och hur mycket? ”Före 2005 kommer andelen privata vårdgivare att utgöra 25 procent av totalen. Jag tror på en fortsatta snabb utveckling, framförallt inom specialområden som labverksamhet och radiologi. Många specialistverksamheter som idag ingår i sjukhus kommer att slå sig ihop till större enheter, för man kan inte vara bäst på allt.”

Var kommer ni att växa mest de närmaste två åren? ”Idag är vi ungefär lika stora i Sverige och Storbritannien, men jag tror att vi kommer växa snabbare i England framöver. Jag hoppas att vi går in i Tyskland under den här perioden, vi jobbar på det. Man måste finnas i Tyskland för att vara konkurrenskraftig, det är härifrån de stora europeiska konkurrenterna kommer. Det är en tuff miljö där man blir duktig.”

Hur ser du på möjligheten till större strukturaffärer på marknaden? ”Det är för tidigt för en konsolidering i Europa, det växer upp 100-tals nya bolag varje år. På några års sikt kommer europeiska bolag att gå ihop, den processen är inte igång än men när den kommer ska vi vara med.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF