Coronaviruset sätter tonen på Asienbörserna

Coronaviruset fortsatte sätta tonen i marknaden på måndagen, och de asiatiska börserna handlades ned efter att dödstalen under helgen överstigit det totala antalet avlidna i den närliggande smittan SARS för 17 år sedan.

Antalet döda i coronavirusutbrottet har nu stigit till 910 personer globalt, varav 908 i kina. Antalet smittade i Kina rapporteras samtidigt ha stigit till 40.171 personer.

Det regionala snittindexet MSCI Asia Apex 50 var ned med 0,6 procent, men Fastlandskina handlades högre efter initiala nedgångar. Shenzhen steg 0,8 procent och Shanghai var upp 0,2 procent.

De tidiga nedgångarna i Fastlandskina vändes till gröna siffror samtidigt som den negativa handeln i övriga regionen dämpades efter rapporter om att Appleunderleverantören Foxconn fått grönt ljus för att återstarta viss produktion vid en viktig anläggning i Zhengzhou. Andra bolag som rapporterades återstarta produktion var Volkswagen, Tesla och Sony.

Beskedet bidrog också till att lyfta amerikanska börsterminer svagt över nollstrecket efter tidigare nedgångar.

Den förlängda ledigheten som utlysts efter det kinesiska nyåret har nu nått sitt slut och på måndagen väntas återstart av delar av den kinesiska industrin. Många fabriker väntas dock få fortsätta i träda efter myndighetsbeslut ämnade att stoppa virusspridningen, vilket slår mot globala leverantörskedjor, särskilt inom elektronik- och fordonsindustrierna då utbrottets epicentrum Hubeiprovinsen har stora tillverkningsfaciliteter för dessa.

Under natten redovisades Kinas inflationsdata för januari. Producentpriserna var upp med 0,1 procent jämfört med samma period i fjol, enligt Reuters. Konsumentpriserna steg med 5,4 procent, mot väntade 4,9 procent.

I Hongkong var Hang Seng fortsatt ned, index backade med 0,6 procent.

Japanska Nikkei 225 var ned med 0,6 procent. Under natten redovisades ett bytesbalansöverskott på säsongsjusterade 1.714,7 miljarder yen i november, jämfört med ett överskott på 1.794,9 miljarder yen föregående månad och snittförväntan om 1.677,2 miljarder yen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här