Dags att byta lastbil
När Affärsvärlden i fjol (nr 37/2003) analyserade lastbilsenvigen mellan Scania och Volvo avslutades artikeln med följande syn på Volvo-aktien:
![]() |
ÖVERSTA RADEN: Scania går mot ett starkt 2005.
|
“Om alla parametrar faller på plats – Scaniaposten, konjunkturuppgången, marginalförbättringar på 6-7 procent och en försäljning av Aero – är uppsidan 30-40 procent.”
Totalavkastningen för Volvo uppgår till 32 procent sedan dess. Scania, som fick en neutral rekommendation, har avkastat drygt 14 procent.
Mycket talar för att kommande året kan bli precis tvärtom kursmässigt.
Tillbakablick: Det senaste året har Volvo dragit nytta av den våldsamma uppgången på den amerikanska lastbilsmarknaden. Marginalerna för lastbilar har dubblats och ligger kring 6 procent. Visserligen är det fortfarande en bra bit under konkurrenten i Södertälje och räknar man ett år tillbaka har Scania dubbelt så höga marginaler, men Volvo närmar sig. Volvo har också fått stopp på förlusterna i bussarna och i princip bättrat resultatet i samtliga affärsområden.
Försäljningen av Scania-posten på marknaden och konstruktionen med att dela ut Ainax betyder att Scania numera är helt ute ur Volvos böcker. Göteborgsbolaget, som traditionellt alltid har haft en stark balansräkning, har nu en ännu starkare – nettokassan uppgår till 15 miljarder kronor.
Scania å sin sida kör så hjulen ryker och lanseringen av nya modellen, R-serien, i kombination med en förbättrad europeisk konjunktur har fått fart på omsättningen. Mycket talar för att 2005 blir ett kanonår.
Nu: Även Scania har fått en helt annan balansräkning. Med nuvarande kassaflöde kan bolaget vara skuldfritt om något år. Därmed står vi inför en situation där Sveriges två lastbilsjättar (ja, även denna gång lyckades de förbli svenska) gör så gott som rekordvinster, värderas hyfsat lågt (10-11 gånger nästa års vinst) och tillsammans har kapacitet att hitta på något för 50 miljarder kronor. Aktieägarna kommer att få sin beskärda del, även om det troligen inte blir så stora utdelningar/inlösen/återköp som undertecknad och många andra hoppats på.
l Volvo har lovat att fram till nästa bolagsstämma återköpa aktier för maximalt 4,3 miljarder kronor, motsvarande 10 kronor per aktie.
l Leif Östling har alltid föredragit slimmade balansräkningar, men enligt uppgift har han medvetet undvikit att dela ut stora belopp så länge Volvo varit huvudägare i Scania, enligt devisen: “Vi tänker inte göra Volvo rikare”. I vår är det problemet ur världen. Det bäddar för ett stort aktieägarvänligt program av något slag.
Framtiden: Vad händer i verksamheterna? Om konjunktursignalerna stämmer, är det dags att byta fil även där. Volvo har sitt stora lyft bakom sig och kan i stället vänta sig ensiffrig omsättningstillväxt och fortsatt förbättrade marginaler, bland annat genom uppsvinget för anläggningsmaskiner.
Samtidigt gynnas Scania av att Europa får fart nästa år och därmed borde försäljningen kunna växa med cirka 10 procent nästa år, vilket också borde leda till högre marginaler.
Många oroas säkert för att en eventuell, kraftig amerikansk inbromsning nästa år ska slå hårt mot Volvo, men den oron delar inte Affärsvärlden. Sisådär vart femte år måste åkarna ändå byta lastbil, eftersom servicekostnaderna mot slutet av perioden blir för höga. Den förra boomen var för drygt fem år sedan och tiden talar för Volvo.
Däremot kvarstår problemen inom bussarna; att det inte blev förlust det senaste kvartalet beror bara på den stora omsättningsökningen inte kostnadsbesparingar.
Nya chefer? Om nuvarande Volvo-buss-vd:n Håkan Karlsson får ordning på verksamheten är han en möjlig efterträdare till Leif Johansson, som bör komma att avgå inom ett år eller två. Hetaste kandidaten är förstås Jorma Halonen, som i fredags befordrades från lastbilschef till vice vd i Volvokoncernen. Av externa lösningar är nog Trelleborgs Fredrik Arp mest aktuell.
Leif Johansson lär dock göra ett stort förvärv – förhoppningsvis lite mer lyckat än Scania – innan han kliver av, troligtvis för att bli ordförande. Ett sådant köp kommer troligast inom anläggningsmaskiner. Det kan mycket väl bli ett 20-miljardersförvärv. En försäljning av Aero, flygmotorerna, till en konkurrent eller riskkapitalbolag står också på agendan.
När Leif Östling slutar står dock skrivet i stjärnorna. Om han får bestämma blir det aldrig. Fast starkare än vad han är nu blir han knappast. När ryktena om bud på Scania var som hetast för ett par år sedan pekades det tyska konglomeratet MAN ut som en självklar köpare. Det kan mycket väl bli tvärtom, det vill säga att Scania i framtiden lägger ett bud på MAN:s lastbilar, eller hela koncernen, och låter dess svenske vd, Håkan Samuelsson med ett förflutet i just Scania, ta över den sammanslagna firman. Fast det ligger nog ett par år framåt i tiden.
___________________
På Volvos agenda
# Återköpa aktier.
# Förvärv inom anläggningsmaskiner.
# Lösa bussarnas långsiktiga problem.
# Sälja Aero.
# Hitta ny vd.
På Scanias agenda
# Stora utdelningar.
# Nå framgång med nya lastbilen.
# Bli av med Ainax.
# Undvika bli uppköpta.
# Snegla på MAN.
___________________
Scania hetast i lastbilsracet
KÖP: SCANIA
KÖP: VOLVO
Båda aktierna handlas till p/e-tal 10-11 på nästa års vinst, vilket kan tyckas mycket attraktivt. Men med tanke på svängningarna i verksamheterna är det en normal prislapp under en högkonjunktur.
Affärsvärldens syn är att Europa vänder upp nästa år, varför Scania, med en stark position där, är vårt förstahandsval. Visserligen har Volvo en starkare balansräkning, men aktieägarvänligheten är större i Södertälje, vilket talar för att de hittar på något kreativt som faller aktiemarknaden i smaken under nästa år.
Båda aktierna kan stå i 300 kronor om något år eller så men den starkaste köprekommendationen får Scania, som ska premieras för sin fina historik. Skeptiker borde kräva en viss rabatt av Volvo för att bolaget har synnerligen svårt att hålla marginalerna när konjunkturen vänder ner.
Sammanfattningsvis blir det alltså starkt köp för Scania och svagt köp för Volvo.
___________________
Scania rullar bättre
Scania Volvo
Vinst per aktie i kronor 16,52 14,6
Rörelsemarginal i % 10,1 5
Avkastning eget kap. % 18,1 4
P/e-tal 14,6 17
Avser rullande 12 månader.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.