Danske räknar med helårsvinst i den lägre delen av intervallet

Danske Banks resultat före skatt blev 3.793 miljoner danska kronor i det tredje kvartalet.
Danske räknar med helårsvinst i den lägre delen av intervallet - danske-bank_binary_6939567.jpg

Väntat var 3.815 miljoner danska kronor, enligt ett genomsnitt av 18 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten.

Räntenettot uppgick till 5.445 miljoner danska kronor, mot förväntade 5.378 miljoner. Provisionsnettot blev 4.111 miljoner danska kronor, mot väntade 3.851 miljoner och tradingnettot var 779 miljoner danska kronor, mot förväntade 965 miljoner.

Kreditförlusterna redovisades netto till 343 miljoner danska kronor. Konsensusprognosen var kreditförluster på 198 miljoner.

Nettoresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare var 2.814 miljoner danska kronor, mot förväntade 2.782 miljoner, och resultatet per aktie var 3,3 danska kronor mot väntade 3:26.

Danske Banks totala intäkter uppgick till 10.495 miljoner danska kronor, medan förväntningarna låg på 10.415 miljoner, och rörelsekostnaderna blev 6.382 miljoner danska kronor mot väntade 6.383 miljoner.

Bankens kärnprimärkapitalrelation var per den 30 september 16,4 procent. Här väntades på förhand 16,7 procent.

Danske Bank bedömer att nettoresultatet för 2019 kommer att hamna i den nedre delen av det tidigare kommunicerade intervallet 13-15 miljarder danska kronor.

Danske Bank räknar med att ha en avkastning på eget kapital på 5-6 procent år 2020 när investeringar väntas tynga avkastningen.

Det framgår av delårsrapporten där banken samtidigt sätter upp nya ambitioner för år 2023.

”Vi måste uppnå en avkastning på eget kapital om 9-10 procent och en kostnads/intäktsrelation på ett lågt 50-procenttal genom att kontinuerligt förbättra lönsamhetsnivån”, skriver Danske Bank i rapporten.

Bland de övriga ambitionerna för 2023 återfinns att Danske Bank ska vara bland de två bästa bankerna när det gäller kundnöjdhet inom allt banken ägnar sig åt, att mer än 90 procent av medarbetarna ska känna sig engagerade samt att banken ska agera hållbart, etiskt och transparent.

”För att stödja våra ambitioner att utveckla verksamheten under perioden till 2023 kommer vi bland annat att investera mycket i ytterligare digitalisering av kärnprocesser i banken samt i en omfattande simplifiering av våra produkter, verksamheter och processer”, skriver Danske Bank som uppger att dessa planerade investeringar kommer att ha en betydande effekt på resultatet för 2020, när avkastningen på eget kapital väntas uppgå till 5-6 procent.

Under 2018 var avkastningen på eget kapital 9,8 procent.

Danske Bank lämnar samtidigt sin utdelningspolicy oförändrad vid 40-60 procent av nettovinsten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.