Strateg: 300 miljarder kronor är på väg – återinvestera utdelningarna snarast

Bolagen på Large cap och Mid cap kommer dela ut runt 300 miljarder kronor till aktieägarna. Det bästa ägarna kan göra är att återinvestera utdelningarna på börsen "så snart som möjligt", skriver Danske Bank-strategen Maria Landeborn i en uppdatering.
Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn.
Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn. Foto: Alexander Donka

Både banker och verkstadsjättar på Stockholmsbörsen gjorde rekordvinster under 2023. Detta borgar också för ett rejält udelningsregn. Totalt kommer Large- och Mid Cap-bolagen dela ut cirka 300 miljarder i år, enligt Maria Landeborn. Hon noterar också att 25 av OMXS30-bolagen kommer dela ut pengar till sina ägare.

”Det bästa man kan göra med utdelningarna är att återinvestera dem på börsen så snart som möjligt. Genom att göra det blir ränta-på-ränta-effekten större eftersom det inte bara är det kapital du redan investerat som växer, utan även utdelningarna fortsätter att generera avkastning”, skriver hon.

Landeborn exemplifierar med ett räkneexempel. Den som investerade 100 000 kr i OMXS30 för 20 år sedan och återinvesterat utdelningarna har idag 716 000 kr. Den som lagt utdelningarna på konsumtion utanför börsen har istället 368 000 kr 20 år senare.

”Som ägare av enskilda aktier är det därför klokt att använda vårens utdelningar till att köpa fler aktier.”

Läs mer:

Här är Affärsvärldens utdelningsportfölj

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.