Därför faller bankerna

Efter en oregelbunden öppning tog Stockholmsbörsen riktning nedåt i den inledande handeln på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 998,9. Omsättningen uppgick till 2,0 miljarder kronor.

SwedbankA tappade 1,6 procent till 70:85 kronor,SEBA sjönk 1,2 procent till 45:41 kronor,Nordeavar 1,1 procent ned till 74:20 kronor ochSHBA backade 0,7 procent till 204 kronor.

Utvecklingen för finanssektorn var svag även i Europahandeln sedan Moody´s under natten varnat för att brittiska banker och kreditgivare som inte har förbättrat sin finansieringssituation kan få se sina betyg på finansiell styrka sänkta när regeringens stöd till sektorn dras tillbaka.

Atlas Copco A steg 0,2 procent till 108:90 kronor. Morgan Stanley har höjt riktkursen för Atlas Copco till 125 kronor från tidigare 114 kronor och upprepat rekommendationen övervikt. Morgan Stanley tror att Atlas Copco är bäst positionerat för att dra nytta av tillväxten som sker i USA och på tillväxtmarknader, särskilt Kina.

Sandvikvar 0,9 procent lägre till 83:10 kronor. Morgan Stanley har sänkt riktkursen för Sandvik till 94 kronor från tidigare 98 kronor. Även Sandvik är väl positionerat för att dra nytta av tillväxten i Kina, skriver Morgan Stanley, men ser samtidigt att tillväxten i Europa kommer att fördröjas, vilket påverkar Sandviks Tooling verksamhet där 50-60 procent av försäljningen går till Europa.

SkanskaB ökade 0,2 procent till 123:10 kronor. Enligt en artikel i Dagens Industri på tisdagen uppgår nettokassan till över 14 miljarder kronor och bör öka ytterligare 8-10 miljarder när vägbolaget Autopista i Chile säljs. Sverker Martin-Löf säger till tidningen att extrautdelningar är ett alternativ.

GetingeB backade 1,8 procent till 167:90 kronor. Swedbank har sänkt rekommendationen för Getinge till neutral från tidigare starkt köp. Riktkursen på 175 kronor upprepas.

Börserna i New York stängde med mindre förändringar under måndagens handelssession efter den senaste tidens starka utveckling. Stöd till marknaden kom från Cisco som ökade 3,7 procent inför en aviserad presskonferens på tisdagen. Enligt traders som Wall Street Journal talat med väntas Cisco visa hur de kan hjälpa telekombolag att öka internetkapaciteten för att möta stigande efterfrågan.

Dow Jones slutade 0,1 procent lägre, marginellt bättre än vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 stängde oförändrad medan Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling och mindre förändringar under tisdagen i brist på vägledning från USA. Nikkei 225 stängde 0,2 procent ned. Shanghai Composite Index ökade 0,5 procent under ledning av fastighetsbolag efter att en centralbanksrepresentant sagt att det för närvarande inte finns något behov av att vidta ytterligare åtgärder för att kyla av fastighetsmarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets